EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брекзит ще има закон "Брекзит"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брекзит ще има закон "Брекзит"

mail13:04 | 17.07.2017прегледи 6338 коментарикоментари 0


Великобритания оповести законопроекта за прекъсване на политическите, финансовите и правните отношения с Европейския съюз, предаде Ройтерс.
Т.нар. Закон за отмяната е основен елемент от плана на правителството за напускане на ЕС до 2019 г. Той предвижда прекратяване на продължилото повече от 40 години участие на Великобритания в законодателната дейност на ЕС и анулиране на договора, с който страната стана член на общността през 1972 г.
Прокарването на законодателството в парламента може да бъде решаващо за бъдещето на министър-председателката Тереза Мей.
"Това е един от най-важните закони, минавали някога през парламента, и е значима част от процеса на излизането ни от ЕС", каза министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.
Правителството формулира позицията си за преговорите с ЕС, като публикува също три доклада със становища, подчертаващи, че Великобритания ще се оттегли от Евратом и ще напусне юрисдикцията на Съда на ЕС.
Поддържащите Брекзит депутати от Консервативната партия на Мей твърдо защитават нейния план за скъсване с ЕС. Тези, които са проевропейски настроени, искат да изтръгнат отстъпки за смекчаване на условията на раздялата.
Евентуален бунт в някой от лагерите може да провали приемането на закона и да постави под съмнение способността на Мей да договори компромис или да получи подкрепа от опозиционните партии. Ако тя се провали, позицията й може бързо да стане незащитима.
Оповестяването на законопроекта е първата стъпка от дълъг законодателен процес. Опозиционната Лейбъристка партия казва, че ще се противопостави на законопроекта, ако той не отговаря на шест условия, включително гаранции за правата на работниците.

Великобритания и ЕС започнаха днес първи пълен кръг преговори за Брекзит, предадоха световните агенции. "Миналия месец поставихме добро начало, но сега навлизаме в същността на въпроса", каза британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис пред репортери в централата на Европейската комисия в Брюксел, където беше посрещнат от главния преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние.
"За нас сега е невероятно важно да постигнем добър напредък", заяви Дейвис. "Сега е време да се заловим за работа и да направим тези преговори успешни", добави той.
Барние каза, че на срещата с Дейвис миналия месец, когато двамата си размениха подаръци и разговаряха за сложните въпроси, които трябва да решават, е бил постигнат "значителен напредък", а сега ще бъдат обсъдени "съществени проблеми за Брекзит".
Главният преговарящ на ЕС отказа да даде повече подробности и заяви, че ще направи това в четвъртък след приключването на четиридневния кръг преговори.
"Необходимо е да проучим и сравним позициите си, за да постигнем добър напредък", каза той.
Преговорите тази седмица ще се съсредоточат върху правата на гражданите, искането на ЕС Великобритания да плати около 60 милиарда евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността, проблема за границата с Ирландия и въпроса за юрисдикцията на Съда на ЕС.
Преговарящите ще се разделят на групи за обсъждане на различните теми, а за четвъртък е планирана пресконференция.

 


Тагове: закон, Брекзит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093