EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Брекзит спира свободното движение на хора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брекзит спира свободното движение на хора

mail12:33 | 30.01.2019прегледи 797 коментарикоментари 0


Британското правителство ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи британското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

За определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им, включително гражданите на Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, за работа или образование, се казва в декларация на вътрешното министерство. Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подадат заявление за "Временно разрешение за престой на европейци". За престой, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата нова имиграционна система, основана на квалификация и умения, която ще влезе в сила през 2021 г., се посочва в декларацията, предава БТА.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид каза пред в. "Файненшъл таймс", че Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над три месеца, ако има Брекзит без споразумение. В такъв случай Обединеното кралство ще има пълен контрол над границите си "за първи път от десетилетия", добави той. След датата за Брекзит - 29 март, свободното движение на хора между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъде прекратено веднъж завинаги и това ще бъде последица от резултата на референдума за Брекзит през 2016 г., каза вътрешният министър.

Министерството не съобщи колко ще струва временното разрешение за престой на европейци и визата. Цените ще бъде обявени по-късно. Цените на подобни документи сега са между 500 и 600 лири стерлинги, отбелязва ФТ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg