EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Брекзит може и да не се случи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брекзит може и да не се случи

mail10:20 | 29.06.2016прегледи 973 коментарикоментари 0


Американският държавен секретар Джон Кери каза, че Брекзитът може никога да не се осъществи, предаде Франс прес. Това е един много сложен развод, каза Кери на годишната среща на представителите на разузнавателните служби и на агенциите за сигурност, състояща се в Аспен, в щата Колорадо.
В понеделник Кери имаше среща в Лондон с Камерън и в Аспен каза, че британският премиер не искал да задейства член 50 от Лисабонския договор. Лондон не искал да рискува да се окаже без споразумение за сътрудничество с ЕС след изтичане на периода от две години за Брекзит, който ще се задейства при активиране на член 50 от договора, каза държавният секретар. Той добави, че Камерън се чувствал неспособен да започне преговори по нещо, в което не вярва и за което си няма идея как да подходи. Кери каза, че има средства, чрез които решението за Брекзит може в крайна сметка да бъде преобърнато.
Той каза, че САЩ имат за цел да сключат търговски споразумения както с ЕС, така и с Великобритания в случай на Брекзит, предаде ТАСС. С ЕС договорът ще е многостранен, докато с Лондон двустранен, допълни Кери, цитиран от Ройтерс.
Според държавния секретар излизането на Великобритания от ЕС няма да отслаби НАТО, предаде ТАСС.
Същевременно Държавният департамент съобщи, че Кери ще обсъди с колегите си от ЕС Брекзитът по време на срещата на върха на НАТО през юли в Полша, предаде ТАСС.

"Великобритания ще уведоми ЕС за напускането си, когато Лондон вземе такова решение. " каза на пресконференция в Брюксел британският премиер Дейвид Камерън. Той допълни, че основната причина за Брекзита е миграционната криза в ЕС, повечето британци се съмняват, че съюзът е в състояние на обезпечи границите си . Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че решение за задействане на член 50 от Лисабонския договор за излизане на Великобритания от общността трябва да бъде взето от самия Евросъюз, а не от Лондон.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън пристигна днес в Брюксел и отново потвърди намерението на Шотландия да остане в ЕС въпреки резултатите от референдума във Великобритания на 23 юни, предаде Ройтерс. След среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц Стърджън заяви пред чакащите я журналисти: "Шотландия е решена да остане в ЕС." Шулц бе лаконичен - "Слушах и разбрах", каза той.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще се срещне в сряда в Брюксел с първия министър на Шотландия Никола Старджен, която заяви, че ще защити мястото на Шотландия в ЕС, след като Великобритания гласува за напускане на Съюза, предава AFP.
Срещата ще се проведе в 17 ч. (местно време).


Тагове: Кери, Брекзит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4151