EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Браншът:Няма спекулация с цените на яйцата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Браншът:Няма спекулация с цените на яйцата

mail18:00 | 05.03.2012прегледи 573 коментарикоментари 0


Няма спекулация с цените на яйцата, е позицията на Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/.
Намалението на яйцата на пазара е предизвикано от унищожението на голям брой кокошки през февруари 2012 г. докато през 2007 година у нас е имало 11 милиона кокошки, в края на 2011 година те намаляват до 3,4 млн., а сега са вече около 2,5 млн.  Производителите бяха принудени да намалят птиците, за да могат да издържат финансово поради големите инвестиции, които направиха за преоборудване, в отговор на изискванията за хуманно отношение към животните. От началото на 2012 г. производителите на яйца от ЕС трябва да изпълняват изискванията на Регламент 74/1999 ЕО за хуманно отношение към животните. Според регламента се наложи подмяна на инсталациите за отглеждане на кокошки-носачки, въведени в експлоатация преди 2005 година. Поради тази причина в България голяма част от производителите намалиха капацитета на фермите, а друга част в момента осъществяват инвестиционни проекти.
Трудностите за преоборудване са предизвикани от ограничените инвестиционни възможности на производителите, които през последните две години работеха нерентабилно в условията на финансова криза и на постоянно повишаване на цените на зърнените култури и на дъмпингови цени на яйцата от някои производители от страни-членки на ЕС, се посочва в съобщението от АЗПБ. Кризата за яйца е не само в България, тя обхваща целия Европейски съюз. Според  асоциацията в Германия сега яйцата се купуват по 14 евроцента за брой от производител без данъци, такси и маркировки. Ако българските фермери продават своите яйца по 10 евроцента, те веднага ще бъдат изнесени от страната и после ще бъдат отново вкарани на пазара, но по 20 евроцента на едро, коментира асоциацията. Освен новата европейска директива причина за намаляване на броя на кокошките е високата цена на фуража, която достига до 550 лева за тон пшеница и царевица. Великденските празници са характерни с повишеното потребление на яйца, но цената вероятно няма да отбележи голям ръст. Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата, съобщиха от асоциацията. Възстановяването на кокошките в страната ще се стане сравнително бързо, ако усвояването на средствата по европейските програми се подобри и се върне интересът на инвеститорите, смятат в асоциацията.

 


Тагове: яйца, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg