EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бразилия отново най-голям износител на царевица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бразилия отново най-голям износител на царевица

mail13:45 | 29.08.2023прегледи 568 коментарикоментари 0


Бразилия е напът да изпревари САЩ като най-голям износител на царевица в света. Това отразява както много добрата реколта в страната, така и логистичните й успехи, какъвто е консолидирането на северните маршрути за износ, които повишават конкурентоспособността на бразилското зърно, пише Ройтерс в анализ по темата.

Според данни за превоза на зърно, анализирани от агенцията, износът на царевица през северните пристанища на Бразилия, използващи водните пътища, част от басейна на река Амазонка, вероятно ще надмине обемите, изнасяни през най-утвърденото бразилско пристанище Сантос - основното пристанище на Сао Пауло, за трета поредна година.

Промяната подчертава как Бразилия, която произвежда три царевични реколти годишно и все още има огромни площи от неизползвана земеделска земя, най-накрая преодолява някои от инфраструктурните пречки, които отдавна затрудняват доставянето на изобилните й реколти на световните пазари.

Наред с облекчаването на логистичните проблеми, новото споразумение на Бразилия за търговия с Китай, обявено миналата година, предполагат, че южноамериканската страна може задълго да спечели надмощие над износа на царевица от САЩ.

Бразилия за кратко спечели "титлата" най-голям износител на царевица по време на засегнатия от сушата сезон 2012/13 в Северна Америка.

Подобреният капацитет за износ помогна на Бразилия да запълни празнините на световния пазар на царевица на фона на прекъсванията на доставките на зърно от Украйна, свързани с инвазията на Русия, и търговското напрежение между САЩ и Китай.

Празнувахме когато обемите износ на царевица през северните пристанища се изравниха с тези, минаващи през Сантос, каза Серхио Мендес, ръководител на бразилската асоциация на износители на зърно (Anec). "Използвайки северните пристанища (...) спестявате 20 бразилски реала (4,12 долара) на тон (царевица)", обясни той.

Големите нови инвестиции в страната облекчават някои експортни затруднения и намаляват рязко логистичните разходи, което помага за предлагане на по-добри цени, отколкото тези на фермерите в САЩ.

Терминалът за зърно "Теграм" в Итаки, близо до аржентинската граница, е построен и управляван от чуждестранни и местни търговци на зърно, включително "Луис Драйфус комодитис" (Louis Dreyfus Commodities) и "Амаги" (Amaggi). Той увеличи обема си на износа на зърно с 306 процента в рамките на осем години. През 2022 г. през него са изнесени 13 милиона тона зърно, според данни, предоставени от фирмите.

Използването на така наречените Частни терминали със смесено предназначение (TUP), за разлика от традиционните концесионни договори, които действат за ограничен период, отключи вълна от дългосрочни инвестиции в пристанищата на Бразилия.

Около 39 милиарда бразилски реала (8 милиарда долара) са вложени в изграждането и разширяването на 112 нови терминала за частно ползване, сочи проучване от 2020 г. на Федерална сметна палата.

Бразилия обаче не е разрешила всичките си логистични проблеми, свързани със селскостопански продукти. Капацитетът за съхранение на зърно все още бледнее в сравнение с износители като Канада, САЩ и Аржентина.

В бразилския щат Мато Гросо до Сул, който е първенец по засети зърнени култури в страната, липсата на капацитет за съхранението е нараснала до 46 милиона метрични тона през 2021 г., според данни на правителство. Годишната реколта от бразилска царевица се е утроила за десетилетие и достига над 90 милиона тона. Темпът на увеличение на произведената царевица надвишава изграждането на нови силози.

Липсата на място за съхранение означава, че бразилските фермери са принудени бързо да продават реколтата си или да трупат царевицата си извън складовете и да се надяват на хубаво време.

Увеличеният капацитет за износ помогна на зърното, доставяно от северните пристанища на Бразилия, да се конкурира по отношение на логистичните разходи с фермерите в САЩ.

Цената за доставяне на тон соя през 2008 г. от Айова до Шанхай беше 77 процента от цената при такъв курс между северните пристанища на Бразилия и китайския град.

Към март 2023 г. доставката от САЩ обаче би била с 5 процента по-скъпа, от тази от Бразилия, според данни на Министерството на земеделието на САЩ.

"По-големият дял на пратките през северните пристанища отразява по-евтините транспортни разходи в сравнение с маршрутите до пристанищата на юг и югоизток", каза Том Гут, служител на бразилската държавна агенция по снабдяването CONAB.

Агенцията прогнозира общото производство на царевица в Бразилия през 2023 г. да достигне близо 130 милиона метрични тона, рекордно голямо количество, а износът да се повиши до 50 милиона метрични тона за първи път.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg