EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БПГА плаши: Затваряме данъчните складове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БПГА плаши: Затваряме данъчните складове

mail10:32 | 03.07.2020прегледи 677 коментарикоментари 0


Новите изисквания за видеонаблюдение при данъчните складове принуждават компаниите от Българска петролна и газова асоциация (БПГА) да обмислят затваряне на въпросните съоръжения на 13 септември. Това заяви в ексклузивно интервю за Investor.bg Светослав Бенчев, юрист на асоциацията.

В края на миналата година парламентът реши в данъчните складове за петролни продукти да има видеонабюдение. Видеокамерите трябва да бъдат монтирани на всички места, през които в обектите влизат или напускат транспортни средства, както и да имат възможност за разпознаване на регистрационните номера за идентификация. 

„Ако се стигне дотам, че складовете затворят, то ще е заради новите изисквания за видеонаблюдение. И отново - същият казус се получава. Нещо, с което браншът е съгласен, се прави с лоши текстове и в изключително кратки срокове за въвеждане. В този смисъл мога и да кажа точната дата на затваряне – 13 септември 2020 г. Отсега предупреждаваме, за да има готовност обществото и държавата за проблема. И пак казвам - ще инсталираме изискваните уреди, но няма да се справим в поставения срок“, заяви Бенчев.

Браншът към момента осигурява „недискриминационен достъп“ до складовете на различни вложители, коментира юристът предложението за задължаване на съдържателите на акцизни складове да предоставят достъп на желаещите.

„Текстът, внесен в Народното събрание за разглеждане, който ще регламентира законово това задължение, е неясен. Следва да се поясни в подзаконов нормативен акт, а именно каква е процедурата, какви са условията за отдаване на вместимости, какъв ще е контролът, кой отговаря при наплащане на акцизните задължения и други важни аспекти, които и сега съществуват, но се регулират в частно-правни договори“, коментира Бенчев.

Според него приемането на предложения в настоящия му вариант текст без промени ще доведе до пълен хаос и проблеми с лицензите и доставките на горива.

„Все пак считам, че народните представители разбраха доводите ни и съм оптимист, че неточностите ще се изчистят между двете четения на законопроекта“, посочи още той.

Що се отнася до „Държавната петролна компания“, Бенчев посочи, че държавата е „добре дошла“ на българския пазар на горива, като я приветства и в рамките на БПГА, стига да спазва всички законови изисквания и да не прави държавен дъмпинг.

Бенчев изтъкна, че решенията на Комисията за защита на конкуренцията са „ясни, издържани и едни и същи през годините – забранени практики няма“ на фона на „особено жестоката“ конкуренция на пазара.

Въвеждането на електронна касова бележка при бензиностанциите Бенчев окачествява като „улеснение за клиента и поглед в бъдещето“.

„Времето на хартията изтича, погледът на всички е насочен към дигитализацията и секторът следва да е лидер в това отношение. Също така за членовете на БПГА основен приоритет е и опазването на околната среда. Намаляването на хартиения оборот и екологичния ефект са още две изключително важни причини за поставянето на тази идея в общественото пространство“, изтъкна още Бенчев в интервюто за Investor.bg.

Друг ефект от идеята ще има и относно намаляването на сивия сектор, тъй като често се събират касови бележки, които се използват за осчетоводяване на горива, които са изцяло контрабандни, добави юристът.

Той коментира и тренда на глобалните петролни пазари, които бяха разтърсени от пандемията от коронавирус.

„Цените на горивата в страната следват цялостно тренда на суровия петрол. Той е основният фактор, определящ стойностите на бензина и дизела, тъй като останалите  фактори, представляващи над 55% от цената, а именно акцизи и ДДС, остават с непроменени ставки, поне към настоящия момент”, поясни Бенчев.

По думите му пазарът в страната е стабилен.  

„Конкуренцията оказва своето сериозно въздействие, което омекотява спадовете и покачванията в цената на суровия петрол и, както се забелязва и на бензиностанциите, цените не променят стойностите си рязко нагоре или надолу, което „обира“ шокови поевтинявания или поскъпвания. Това гарантира и повече предвидимост на пазара“ изтъкна още юристът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888