EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Боровец: красив, прохладен + празен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Боровец: красив, прохладен + празен

mail18:55 | 30.07.2016прегледи 6990 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Първите дни на юли Боровец е красив, прохладен и празен - няколко англичани, детски спортен лагер и едно македонско семейство. Душица, Мики и синът им Илин са за първи път в курорта и са приятно изненадани, първо от близостта му до Скопие (само на три часа път с автомобил), и второ – от отличните условия и ниските цени. Една от причините да изберат Боровец е именно, че в Македония цените за почивка не са им изгодни. Македонците масово ходят на море в Гърция, но харесват и България, където липсва езикова бариера. Университетските преподаватели Душица и Мики очевидно нямат проблем да говорят и на друг език, но се чувстват тук като у дома си и споделят, че българите са приветливи и любезни.

Близо 500 хил. души от двумилионна Македония са посетили България с цел почивка и екскурзия през миналата година, по данни на НСИ. Общо за 2015 г. у нас като туристи са дошли 4,2 млн.чужденци.

Самият Боровец може също да се похвали с туристи от съседните страни. Предварителният анализ на резултатите от зимния сезон показва, че курортът продължава да привлича нарастващ брой български туристи. Запазва се и тенденцията на увеличаване на туристите от Македония, Сърбия, Турция и Гърция, като за тази година ръстът им е приблизително 20%. Традиционните за курорта английски ваканционни групи остават с непроменен относителен дял в сравнение с предходния сезон – около 30%. Интересът към ски зоната като предпочитано място за практикуване на снежни спортове бележи лек ръст в сравнение с миналата година, независимо от трудната зима.

Тази година Боровец празнува 120 години от създаването си именно като летен курорт за софийската аристокрация.

Боровец е най-старият и най-голям планински курорт в България. До средата на 20 век е известен с името Чамкория , което в превод от турски език означава „борова гора”. През 1896 г. е построена първата вила за почивка, а впоследствие княз Фердинанд прави лятна резиденция. Днес „Царска Бистрица” е достъпна за посетители срещу входен билет, но само в парковата си част и бившите конюшни, превърнати в мини галерия, но не и в самата сграда и стаи на двореца. Може обаче да се види уникалната водноелектрическа централа „Сименс“, инсталирана през 1912 г., която осигурява собствено електрозахранване за двореца и функционира безотказно и до днес.

През лятото от Боровец могат да се предприемат пешеходни преходи по маркирани маршрути до различни обекти в Рила: до връх Мусала (6 ч, а от горната станция на кабинковия лифт – 3 ч), до двореца „Ситняково” (1,30 ч), до хижа „Чакър войвода” (2,3 ч), до двореца „Саръгьол” (3 ч), до хижа „Марица” (4,30 ч), до хижа „Заврачица” (6 ч).

Репортер на EconomyNews.bg стана свидетел колко оживена е планината през юли, особено през уикенда. До хижа „Мусала” се стига с лифт и преход около час нормално ходене. Оттам може да се продължи към едноименния връх, но дори хижата да е крайната дестинация, близките езера са достатъчно красиви за разходка, пикник или просто съзерцание. Семейства, приятели, организирани групи туристи или самостоятелни любители, както и домашни любимци вдъхват колорит на величествената природа.

Разположен на 1300 м надморска височина на северните склонове на Рила, Боровец се намира само на 10 км от Самоков и на 70 км от София, което го прави и най-близкият до столицата курорт и вероятно това обяснява съботно-неделния наплив на туристи. Наблизо са и Пловдив -125 км, както и Благоевград - 83 км. Естествено, курортът си остава основно дестинация за зимни спортове: маркираните ски писти са 24 на брой с обща дължина 58 км. Най-дългата е 12 км. Пистите са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Пистите за ски бягане са с дължина 35 км. Изградени са съоръжения за биатлон и ски–скок шанца. Създадени са условия за нощно каране на ски.

Според данни на НСИ през 2015 г. 128 970 души са отседнали в Боровец, реализирайки общо 367 747 нощувки. От тях 39 143 са чужденци с 173 840 нощувки. Приходите от нощувки за курорта са малко над 13,7 млн. лв, от които близо 7 млн. лв. са дошли от чужди туристи. Приблизително същите са данните за Пампорово. Техните резултати обаче са нищожни в сравнение с тези например на Слънчев бряг, Златни пясъци или Албена.

Дейност на курортните комплекси през 2015 г.

zoom_sss

Банско не попада в калкулациите на националната статистика, но регистрира 15% ръст на туристите през изминалия зимен сезон в сравнение с миналата година. Консултативният съвет по туризъм към общината отчита, че нощувките са нараснали заради по-добрата рекламна политика и мащабните проверки на туристическите обекти през целия сезон. За летния сезон се очакват около 150 000 нощувки, с което да се запази тенденцията от миналата година. Цифрите за изминалия зимен сезон показват още, че в Банско се е усетила осезаемо липсата на туристи от Русия и Украйна, както и на гости от Гърция, които бяха възпрепятствани от блокадата на българо-гръцката граница през февруари. За сметка на това се отбелязва увеличение на туристите от Турция, Румъния и Македония. Ръст има и при туристите от Сърбия и Израел.     

По време на престоя си в Боровец македонците Душица и Мики използват възможността да отскочат и до София. Признават, че в Скопие нямат големи търговски центрове и някои магазини, присъстващи в българската столица. За сина им особен интерес представлява и верига за бързо хранене, която, оказа се, била затворила в Македония. Запитани за впечатленията им от неколкочасовия престой и разходката из центъра, те обобщават така – голям град, красив и чист.

Казват, че биха се върнали отново у нас. Но с усмивка съветват следващия път да сложим повече табели, изписани на латиница. А съветът на нашия репортер - да се обърне внимание на факта, че в първите дни на юли на територията на курорта няма работеща аптека, а за целта трябва да се отиде до Самоков. И още една бележка - няма директен автобусен превоз от столицата до Боровец и обратно. Ако сте без личен автомобил, вариантът е автобус до Самоков и след това маршрутка до Боровец, която върви през един час, но за сметка на това е малка и трудно би побрала голям багаж на пътниците.

София-Боровец-София

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg