EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов:Искаме директна тръба за руски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов:Искаме директна тръба за руски газ

mail07:15 | 20.07.2017прегледи 11955 коментарикоментари 0


Председателството на Съвета на ЕС е един тип координация между 27-те държави членки и процес, в който трябва да се влезе и в проблемите, които има всяка една от тях. Председателството не значи управление на ЕС, то дава шансове, особено в случая на Балканите, за приоритети, които от години стоят. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на традиционната годишна среща на посланиците на България.
Борисов заяви, че всяка една държава от Балканите трябва да има инфраструктурен излаз към всяка една друга държава от региона, за да се "разтвори" на всички посоки, а не да стои капсулирана. Той отбеляза развитието на проектите по "Коридор номер 8".
За много от колегите от кандидат-членове за ЕС вече става ясно, че народите им са в Европа и те трябва да им дадат перспектива и политическите лидери трябва да намерят необходимия сговор да не пречат на своите държави да вървят напред, коментира Борисов.
Като пазар Балканите сме малко, но излизането на Великобритания от ЕС, е една голяма възможност на ЕС да се разшири. Всичко хубаво, което господ е сътворил, го имаме на Балканите, коментира Борисов.

В сферата на енергетиката България е инвестирала 5-6 милиарда лева за газопреносната си система, 80% от всички компресори на Балканите са у нас, най-добрите. Не можем да позволим страната да се превърне само в клиент след проекти като “Турски поток” и трябва да запазим стратегическото си място за транзит на газ, с европейския газов хъб “Балкан” ще може да се доставя газ от всякакви източници. Това е политиката ми, която следвам неотлъчно, защото иначе България ще остане само клиент, каза премиерът Борисов на среща с българските посланици.

България чака разрешение от ЕК за преговори за директна тръба от "Турски поток" към страната ни. Това съобщи още той, като припомни, че проектът „Набуко“ е бил „хвърлен в канала“ и никой не е могъл да обясни защо. „Без него диверсификацията с азерски газ не може да стане. Ние имаме подписан договор, искат хората да го доставят, но трасето минава през Турция. Сега изведнъж ние се озоваваме в тази зависимост на „Турски поток“. Неслучайно като вместимост е точно толкова, колкото минава сега от Украйна, през България и влиза в Истанбул“, каза Борисов. Според него „трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че като приключи „Турски поток“ и там тръгне газ, транзитът през България ще спре“. Той попита тогава какво ще правим с милиардите инвестиции в газопреносна система. „Отговорът е, и безкрайно съм благодарен на ЕК, че те възприеха, че ние трябва да запазим стратегическото си място, спазвайки всички европейски правила за транзит на газ“, каза премиерът и уточни, че те се спазват през европейския газов хъб „Балкан“. Той заяви, че следва политиката си неотлъчно, защото иначе България ще остане само клиент. "Това съм го заявил публично на Европейски съвет пред колегите. Казах им аз ще подпиша в лицето на Министерство на енергетиката - Теменужка Петкова - пътната карта за 18.7 млрд. кубически метра газ да идват от "Турски поток" в България. Сега чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започнем и преговори за директна тръба към България. Докато течаха тези процеси, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между ЕС и Турция може да си задаваме много риторични въпроси кое е по-добре и кое е по-зле“, каза още Борисов.

В Деня на дипломатическата служба премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева откриха годишната среща на Министерството на външните работи с извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на Република България.

В рамките на три дни предстои да бъдат обсъдени текущите задачи в контекста на предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС и външната ни политика като цяло. "В съвременния глобален свят връзките между страните и народите са основен залог за реализиране на устойчиви успехи на външнополитическата сцена. Вярвам, че по време на срещата ще се генерират много идеи и решения", изтъкна Захариева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg