EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов:Инвестирайте, не се сърдете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов:Инвестирайте, не се сърдете

mail12:30 | 28.06.2010прегледи 817 коментарикоментари 0


Интересът на държавата ни е над всичко, инвеститор означава изгоден и за държавата, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред форума "Правителство и бизнес: Общи усилия за ускорени инвестиции 2010/2011 г."
Във форума участват и министрите Нона Караджова, Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев.
Да дадеш едни пари и срещу тях да получиш всичко, което пожелаеш - може би е било така, може би ще бъде така, но по мое време няма да бъде така, заяви министър-председателят. Той призова представителите на бизнеса да не се чувстват обидени или разсърдени. Целта на днешната среща с бизнеса е да установим такъв диалог, че нищо да не изнервя, спира или създава проблем на хората, които искат да работят, добави Борисов. Премиерът изрази надежда да се влага не само в София, където през последните четири години са съсредоточени над 75 на сто от инвестициите в страната, но и в другите части на България.
Много сте мили, добре сте дошли, се обърна премиерът към инвеститорите и добави, че важни са не само парите, но и начинът, по който те "влизат" и се управляват. Ако тази група, която сте тук, инвестирате в бизнесите, които знам, това са около два милиарда лева, които могат да бъдат инвестирани само тази година, посочи той.
Министър-председателят обеща министрите да създават на бизнеса максимално добри възможности това да се случи.
Бойко Борисов посочи, че има и български инвеститори, които работят много добре. Правим някои промени по законите, които да позволят да пазим и бизнеса, добави той. Премиерът обеща предложенията на бизнеса, които бъдат направени днес, да бъдат взети предвид от правителството.

Отношенията на държавата с инвеститорите трябва да се основават на ясни правила, които да се спазват, заяви на свой ред министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Той участва в среща на правителството с представители на бизнеса.
Правителството, премиерът и министрите, отправят две послания към инвеститорите - едното е, че България обича своите инвеститори, а второто - че има стратегия за бъдещето, добави Трайков. Трябва да правим преглед на тези отношения и да видим
кой къде има да наваксва, отбеляза той.
Във всяко министерство има заместник-министър, който отговаря за връзките с инвеститорите, както и работна група, която да решава проблемите, свързани с бизнеса, добави Трайков.
Състоянието на българската икономика показва, че ние все още имаме най-слабо развитата икономика по отношение на брутния вътрешен продукт на глава от населението в ЕС, посочи министърът. БВП на глава от населението у нас е 41 процента от средното ниво за страните от ЕС, добави той.
Приоритетни сектори на българската икономика трябва да станат тези, свързани с високите технологии и иновациите, според министър Трайков. Благодарение на географското си положение България има потенциал за участие в индустриални зони и
транспортни връзки, посочи министърът. По неговите думи над 80 на сто от чуждестранните инвестиции през миналите години са концентрирани в строителството и недвижимото имущество, а развитието им не е дългосрочна стратегия на страната.
Трайков допълни, че се предвижда средствата за научно-изследователска и развойна дейност да бъдат увеличени от 0.3 на 2 процента от БВП до 2020 г. Постигането на тази
национална цел трябва да бъде разделено между правителството и бизнеса, посочи Трайков. Стимули за това ще бъдат предоставени с промени в Закона за насърчаване на инвестициите, както и чрез създаване на фондове за рисково финансиране в областта на
иновациите, добави той.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви, че правителството, чрез борбата си с корупцията и със "сивия" сектор, борбата с липсата на правила, помага на всички представители на бизнеса. Всички вие искате да
печелите, а ние искаме да печелим от това, че ще създавате нови работни места, посочи Плевнелиев. Държавата е пред вас, за да покаже своята платформа и да чуе вашите предложения, допълни той.
Пред журналисти европейският комисар Кристалина Георгиева заяви, че за България е много важно в страната да има условия, на които инвеститорите да вярват, което означава да не се правят необмислени и бързи промени.
Тя връчи наградите "Д-р Илко Ескенази" в областта на правото и икономиката в ЕС на тържествена церемония в представителството на ЕК у нас.
В отговор на въпрос тя добави, че  присъединяването на България към ЕС е допринесло за създаването на по-добри условия за инвеститорите, но би могло да се направи и повече.
По повод на кръглата маса днес между правителството и бизнеса, Георгиева заяви, че това е възможност "правителството да разбере какво куца и какво се очаква от него".
Можем да работим повече в това направление, но същото важи и за други страни, коментира тя. По думите й по-сериозните проблеми у нас са структурни. Ако искаме да сме привлекателни дългосрочно, трябва да имаме хора, които са конкурентноспособни, заяви Георгиева. Това е проблемът на производителността на труда, само с високопродуктивни работници може да доведем  инвеститорите тук, добави тя.
Друг проблем според Георгиева пред инвеститорите е законодателството. По думите й България е направила много в това отношение, но решенията, които са взети, трябва да се изпълняват.
Не трябва да разчитаме у нас да дойдат инвеститорите, само защото България е нискоразходна дестинация, а защото има висококвалифицирана работна сила, прогнозируема регулация и добра инфраструктура, посочи тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046