EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов спря поръчка за летище София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов спря поръчка за летище София

mail15:40 | 19.02.2016прегледи 2086 коментарикоментари 0


Премиерът Борисов е разпоредил на Транспортното министерство да прекрати още една обществена поръчка за почистване на  летище София на обща стойност от 12 млн. лв. Като в случая има подозрения, че спечелилата фирма е свързана с бизнесмена Александър Сталийски, който от различни медии е определян като един от приближените на Борисов, твърди он лайн 24 часа. Сталийски е син на военния министър от началото на промените - Александър Сталийски. Той е приятелката му Виолета Сечкова се оказаха едни от най-големите вложители във фалиралата КТБ.

Към тази обществена поръчка вниманието бе привлечено от пост във Фейсбук на чистачки, които работят на летището, като техния протест бе наречен "Летище София замисира". Ето какво пише днес една от тях Evelina Petrova‎:

"Вярвате ли в чудеса?! Аз - Да!
Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-Председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора, и ще ни остави да работим на летището.
Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко което бошува в мен, но знам едно - удари ме гръм! Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да се почувства така значим. Аз съм чистачка, на която се обади Премиера. Господин Борисов спасява моето семейство, спасява нашите семейства!!! Ние знаем колко трудно ще бъде това за него. И точно поради тази причина още повече сме признателни и благодарни!
Господин Борисов, Бог да Ви благослови!"

На 23 декември 2015 тодина "Летище София" сключва договор с "Обединение Аеропорт Клийн" ("Сканклийн", "Василка София" и "Скавас контрол") за комплексно почистване на неговите сгради, прилежащи обекти и площи през следващите четири години. Сумата, която ще плати възложителят, е 10.873 млн. без ДДС, или като начислим данъка, тя скача на 13.048 млн. лева. Важна клауза в контракта е, че изпълнителят се задължава да назначи на трудови договори 76 от общо 95 човека, които дотогава са почиствали летището. Освен това, когато конкурсът е обявен, параметрите са такива, че на него са допуснати само три компании, по-късно две отпадат и победителят е по-горният. Цялата история е типична за българските обществени поръчки по принци - те се правят за конкретни фирми с конкретни параметри, на които да отговарят ограничен брой фирми, като победителят никога не е неочакван. За такава каша става въпрос и сега.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg