EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов скептичен за срока на „Люлин”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов скептичен за срока на „Люлин”

mail13:02 | 13.08.2010прегледи 1298 коментарикоментари 0


Премиерът Борисов изразя днес силния си скептицизъм, че автомагистрала "Люлин" ще бъде завършена до края на годината, съобщи БТА. Това стана ясно докато бе на инспекция днес на  пътния възел на магистралата при ж. к. "Люлин" в София и  тунелите на седем километра след възела. 
„Не знам как ще стане, но за качеството съм категоричен”  заяви Борисов. Представителят на фирмата изпълнител "Мапа  Дженгиз" е обещал до дни да осигури повече техника за обекта и  да ускори изграждането. Премиерът Борисов обеща на 20 дни да  проверява строителните дейности.
Премиерът отбеляза, че средства за "Люлин" има, има го и общението на изпълнителите да завършат обекта в срок. Изоставането е с два месеца според новите разчети, но от турската фирма смятат, че това може да бъде наваксано.
По думите на премиера, пет години и възложителят - в лицето на пътната агенция, и държавата, са отсъствали от този обект. За разлика от предишното правителство, сега още от първия ден се следят обектите, като днес заместник-министри инспектират автомагистрала "Тракия", отбеляза Борисов.
На магистрала "Люлин" вече е и един от камионите с измервателна апаратура, с която ще се оценява качеството на положения асфалт. Консултантът на проекта, взел 12 млн. лева, не е свършил работа за един лев, заяви Борисов. Има места, където мостовете са на височина шест-седем метра и това е можело да се избегне и да се спестят средства, коментира той. Същата фирма е консултирала работата по магистрала "Струма", посочи премиерът.
Сдружението "Луйс Бергер - Мот МакДоналд” е консултант по надзора на АМ ” Люлин” и няма нищо общо с похарчените 12 милиона лева, за които говори премиерът Бойко Борисов. Това каза пред журналисти инж. Ур Тамгач - представител на сдружението, предаде агенция „Фокус”. Тамгач заяви, че не е разбрал какво точно е имал предвид премира с думите си, че консултантът е прибрал 12 млн. лв., а не е свършил нищо. Според Тамгач Борисов е имал оплаквания по проектни въпроси относно таксите за проектиране на мостовете, а не относно консултанта по надзора.
„Когато казваме 12 млн. евро, ние имаме договор и има някаква договорна стойност, така че който и да ги е взел, не ги е взел просто така, вероятно предоставя някакви услуги за това. Когато това стигне до нас, ние предоставяме услуги за надзор и за администрирането на договора. Следователно по силата на договорните условия, като всеки един консултант, ние биваме заплатени от възложителя за тази услуга”, обясни Тамгач. Той заяви, че няма за какво да се чувства виновен, защото фирмата консултант по надзора няма нищо общо с тези 12 млн. „Вече повече от 3 години работим по този проект, надзираваме работите, ръководим договора и от началото до този момент сме довели проекта до някакъв етап”, заявиха от фирмата по надзора.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg