EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов предпоследно: Съгласуваме АЕЦ Белене с ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов предпоследно: Съгласуваме АЕЦ Белене с ЕС

mail12:51 | 02.03.2010прегледи 1140 коментарикоментари 0


Мира Лазарова

България ще търси съвместно с ЕК европейско финансиране за проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщи премиерът Бойко Борисов на енергиен форум за Черноморския регион. Той каза още, че за в бъдеще страната ни ще координира енергийните си проекти с евроатлантическите партньори.
"Обсъдихме много подробно "Белене" и се споразумяхме, че следващите седмици ще се водят интензивни разговори за хармонизация на вижданията на България и ЕС в ядрената област. Внимателни сме и проявяваме чувствителност към проекта”, заяви еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер.- Познаваме съществуващите договори и във всички енергийни, производствени, структурни проекти, имаме интерес там да участват и европейски инвеститори”, каза още той. 
Йотингер е дал на правителството да разбере, че е нужно повече съгласуване на българската енергийна политика с тази на ЕС както по отношение на доставките на газ, така и в областта на ядрената енергетика. 
По повод руската оферта за финансиране на АЕЦ Белене с 2 млрд. евро за 2010 и 2011 година, дадена преди две седмици от държавната руска компания Росатом,  премиерът каза, че „само с руски пари не можем да продължим". Но призна, че ако се блокира проектът това ще предизвика плащане на неустойки, както и пасиви за държавата тъй като се накърнява образа й на страна, която спазва договорите си.
Пак на същия форум  Мая Христова, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма каза, че няма отговор дали България приема или отхвърля руската оферта. В края на март обаче икономическото ведомство трябва да е готово с финансова схема за АЕЦ Белене.
В петък в Брюксел ще се подпише договор със Сърбия за изграждане на интерколекторните връзки, като проектът е на стойност 80 млн. евро, стана ясно след среща Борисов-Йотингер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg