EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов подкрепя Москов & здравната реформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов подкрепя Москов & здравната реформа

mail15:02 | 21.01.2015прегледи 1072 коментарикоментари 0


„Правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство. Стоя зад министъра и неговите професионални действия”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на правителствено заседание в коментар по повод исканата от ДПС оставка на министър Петър Москов. В същото време той препоръча на членовете на кабинета да съобразяват изказа си с позициите, които заемат.
Министър-председателят отново подчерта, че лично е гарант за това, че кабинетът никога няма да допусне ксенофобски действия към малцинства или етноси.

Целият коментар от стенограмата:

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли, понеже вчера беше поискан от мен коментар през медиите за оставка на министър Москов. С цялото ми уважение към всички парламентарни групи – това е и работа на опозицията, да търси всяка слабост или всяка възможност да атакува правителството, така че в това отношение не мога да им се сърдя, още повече, не става въпрос за работата на самия министър, а за малко имагинерно интерпретиране на данни от Министерство на вътрешните работи и съответно от спешните центрове.
Единственото, което мога да кажа по въпроса е, че правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство към момента. Препоръката ми е, както към всеки един министър е била винаги, да се има предвид, че когато сме в опозиция изговорът и начинът на говорене е едно, когато сме овластени със закона и с решение на парламента да сме министри или вицепремиери и премиери, изказът ни трябва да бъде много съобразен. Защото виждате, че дори една неточност, дори една интерпретация, ако щете, дава възможност да бъдем атакувани. Внимавайте много, както се казва. И с шегите внимавайте. Иначе, тук ясно трябва да знаете, че стоя зад министъра и неговите професионални действия.
Препоръката ми е към всички вас: внимавайте какво се приказва. Нашите кандидат-депутати гледаха представление в театъра - „Език мой – враг мой“. Много хубаво представление. Препоръчвам го на всички министри, защото това действително е – една изпусната дума, след това… Не че аз не съм го правил, не че не съм бил атакуван, но просто от горчив опит ви го казвам. Дори когато се пошегувате на едно мероприятие, имайте предвид, че стоят хора, които с това си изкарват хляба – да ви анализират, да извличат какви ли не, конспиративни включително, теории след това.
АДАМ ПЕРСЕНСКИ: В тази връзка искам да Ви представим една декларация на работещите в „Спешна помощ“ в подкрепа на министър Москов.
БОЙКО БОРИСОВ: Аз мисля, че и той ме разбира добре. Вчера говорихме с него, дал съм му своята подкрепа, но повтарям: депутатите могат да си говорят в парламента, да се обиждат, макар че напоследък не се прави, което е похвално. Вие, все пак, като министри имайте предвид, че всяка една квалификация е с не много положителен развой след това. Така че, подкрепата и на кабинета, и моята лична министърът я има. Оттук насетне си действайте по задачите. Имаме много, много работа да се върши, а повтарям, опозицията е за това, да търси всяка една възможност да ни атакува. Не можем да им се сърдим и по тази тема.
Освен това, не ме притеснява и упрекът за ксенофобия, защото ДПС могат да бъдат убедени, че аз самият съм гарант за това, че кабинетът никога няма да допусне подобни действия към малцинства или етноси, защото ние самите в самия кабинет имаме много представители на етносите и за нас те са братя, сестри и няма от какво да се притесняват.
Така че, това ми е официалният коментар по темата. Правя го за първи път чрез стенограмата, защото не ми се ходи да се обяснявам след това какво мисля по въпроса, а е хубаво и вие да го знаете.

Парламентарната група на Патриотичния фронт също обячи, че застава зад министъра на здравеопазването Петър Москов и смята, че няма основание да се иска неговата оставка. Това обяви в параламента съпредседателят на групата Красимир Каракачанов:

Естествено, че заставаме зад него и по никакъв начин няма да подкрепим претенциите на ДПС срещу господин Москов, защото той каза нещо, което ние говорим от много години. Част от населението в България не желае да научи, че има и задължения, освен права и не са един или два случаите, при които има нападнати медицински екипи. Това, че изказването на господин Москов е било по-остро, няма никакво основание да се търси оставката му на един реален проблем.

Самият Петър Москов коментира вчера:

Те търсят някаква дестабилизация и търсят връщане в управлението, за да могат да правят това, което винаги са правили. Ако Лютви Местан казва, че аз лъжа, това означава, че той обвинява всеки един от лекарите в Спешната помощ в лъжа, а това е доста долно, дори и за банална политическа игра като тази на Лютви Местан. Още тогава казахме, че има разминаване между това, което МВР дава, защото не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри, шофьори е подал оплакване.

Източник: МС, БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg