EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: От кметове зависи усвояването на 3,4 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: От кметове зависи усвояването на 3,4 млрд. лв.

mail10:01 | 10.02.2010прегледи 627 коментарикоментари 0


Европейската комисия утвърди оценките за съответствие по оперативните програми „Регионално развитие” и „Техническа помощ”, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.
По думите на министър - председателя положителната оценка показва, че екипът ни е създал адекватна система за контрол и управление по европейските норми. Без нея страната ни не може да използва ресурс от 6,4 млрд. евро, обясни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Според него най-големият успех, който се отчита в писмата е създаването и пълното функциониране на системата ИСУН (Информационната система за управление и наблюдение), която не е действала през миналата година. Той подчерта, че целият икономически екип на правителството е мобилизиран в подготовката на повече и по-качествени проекти.
Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев одобрението на системите дава възможност за достъп до свеж финансов ресурс и по-бързо достигане на европейските средства до бенефициентите. Той припомни, че по ОП „Регионално развитие” за две години и половина са разплатени само 20,9 млн. лв. От началото на мандата на правителството – за 6 месеца, сумата на предоставените средства нараства многократно, достигайки 70 млн. лв., каза Плевнелиев. Очаква се до края на 2010 г. да бъде разплатен свеж ресурс от 400 млн. лв. Ще бъдат отворени и 13 нови схеми, което ще позволи за година и половина да се утрои сумата на договорите.
От работата от тук нататък ще си проличи кои кметове, кои бенефициенти са добри и кои са си подготвили проекти, каза министър-председателят Бойко Борисов. Ако кметовете са отговорни можем да усвоим близо 3,4 млрд. лв., така че местните организации да се стягат и да работят, заяви премиерът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg