EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов освободен, подробности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов освободен, подробности

mail20:35 | 18.03.2022прегледи 1259 коментарикоментари 0


Бившият премиер и лидер на ГЕРБ беше освободен от ареста малко преди 20.30 часа тази вечер, освободени са и бившият министър на финансите Владислав Горанов, както и ПР на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Те бяха посрещнати от симпатизанти пред сградата на ГДНП. По думите на Борисов не е имало никакво обвинение срещу него.

"Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма." Борисов отбеляза, че всичко е било скалъпено и абсолютен цирк, организиран  от двама министри – финансовият и вътрешният.

„Обърнаха мазета, тавани, проверяваха къде спят децата – не намираха нищо. Подписахме, протокол че нищо не е намерено, като аз си помислих, че си тръгват. А те с цялото си неудобство пред мен ми казаха – трябва да ви задържим”, каза Борисов след ареста.

"Допреди 10 минути 24 часа седим в килиите и нито един милиционер. Казвам милиционер, защото това вече си е милиция. Сега четем, както беше 44-та г. Явява се министър-председател, вика полицаите, следователи в неговия кабинет, той се явява свидетел на мафията и Черепа. Започват да пишат, там стоят финансов министър и вътрешен министър без да имат право. Момчетата пишат и викат: "Ходете и ги прибирайте, защото може да скрият доказателства", добави той”, каза Борисов. Той добави, че няма никаква разлика от сега и през септември, когато са го разпитвали по същия казус.

"24 часа седим в килиите, нито един милиционер... Точно както 44-та година: Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме", обясни Борисов.

Пред сградата на ГДНП са се събрали членове и симпатизанти на ГЕРБ, които скандират "оставка" и възгласи срещу вътрешния министър Бойко Рашков.

"Тежка политическа репресия, абсолютно незаконосъобразни действия", обясни адвокатът на Борисов Менко Менков.

В понеделник ще депозираме жалба за извършено длъжностно престъпление от министър-председателя Кирил Петков, заяви адвокат Менко Менков. 

-------------------

Бившият премиер бе задържат вчера късно вечерта в дома си. Заедно с него бяха задържани бившият министър на финансите Владислав Горанов, както и ПР на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато обвинение срещу Борисов и тримата.

Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор,  обясни пред журналисти адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен тази вечер /б.р. снощи/ Борисов.  Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец".  Менков уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по  думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите. 

Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел днес и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в  дома на Борисов.

Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини, обясни адвокатът. Той информира, че  Владислав Горанов също е задържан, в момента се изготвят документите за задържането му за 24 часа, очаква се и Севделина Арнаудова също да бъде задържана за 24 часа, тъй като в дома й продължава да тече претърсването.

За нито едно от претърсванията няма  предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни  до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания, коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение, че проверката тече вече три месеца.

Според него в разследването не участват европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори  и не става въпрос за никакви евросредства. В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, разказа той за обстановката в ГДНП.  Утре ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел, посочи Менков . 

Пред ГДНП, където беше отведен Бойко Борисов, се събраха активисти и симпатизанти на ГЕРБ  и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, след като беше оповестена информацията, че е задържан лидерът на ГЕРБ. От МВР съобщиха, че Бойко Борисов е задържан и че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg