EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Над 1 млрд. лв. от ЕС осигури кабинетът досега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Над 1 млрд. лв. от ЕС осигури кабинетът досега

mail18:08 | 21.12.2009прегледи 513 коментарикоментари 0


„Над 1 млрд. лева по различни проекти и програми успя да осигури новото правителство от встъпването си в длъжност досега”, заяви премиерът Борисов след подписването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за „Интегриран проект за водния цикъл на град Враца”, одобрен от ЕК. Той подчерта, че само за няколко месеца е започнало да се възвръща доверието на европейските институции към България и първият сигнал за това е отблокирането на средства по спрени програми по времето на предишното управление. Премиерът заяви още, че реализацията на големите инфраструктурни проекти са от особено значение за България и припомни, че лично е дискутирал въпроса с лидерите на ЕС на последното за годината заседание на Съвета на ЕС в Брюксел.
Вторият по големина проект, одобрен от ЕК, след този на софийското метро, и първият по ОП „Околна среда” е на общата стойност 136 млн. евро, като 98 млн. евро са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС, а 24 млн. евро ще се дотират от националния бюджет. Средствата, необходими за асфалтиране на улиците, ще бъдат отпуснати от държавата.
Стана ясно, че ще се осигурят разкриването на 500 работни места за четирите години, през които проектът ще се реализира. В рамките на договора освен изграждането на водопровод и канализация на Враца, ще се построи и пречиствателна станция за отпадъчните води. С оглед изчерпването на капацитета на депото за отпадъци във. Враца, правителството е предвидило средства в размер на 1,8 млн. лева за разширяването му с допълнителна клетка към него.
 „Ако е необходимо, строителството ще бъде дофинансирано чрез безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по околната среда. Няма да оставим града да изпадне в положението на Столична община преди време да балира отпадъците”, заяви министърът по екология Нона Караджова.


Тагове: кабинет, проект, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg