EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов на посещение в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов на посещение в Германия

mail09:10 | 25.01.2010прегледи 916 коментарикоментари 0


Утре се очаква да бъде подписана Спогодба между България и Германия за избягване на двойното данъчно облагане и отклонението от облагане с данъци на доходите и имуществото. Подписването ще бъде по време на посещението на примиера на Борисов в Германия по покана на канцлера Меркел.
България поддържа традиционно добри икономически отношения с Германия както на федерално ниво, така и с отделните провинции. Активно сътрудничество се осъществява в редица области (търговия, промишленост, инвестиции, малки и средни предприятия, туризъм). Търсят се и нови форми за поддържане на двустранното сътрудничество и привличане на нови германски
инвестиции. Германия е водещ външнотърговски партньор и инвеститор на България.
За 2008 г. стокообменът с Германия заема 10,8 на сто от общия стокообмен на България, съответно износът за Германия заема 9, 2  на сто от общия износ (2-ро място след Гърция), а вносът от Германия заема 11, 8 на сто от общия внос (2-ро място след Русия).
За периода януари-март 2009 г. стокообменът с Германия заема 12,3 на сто от общия стокообмен на България, съответно износът за Германия заема 10,8 на сто от общия износ, а вносът от Германия заема 13,2% от общия внос.
Износът за Германия се осъществява от над 2300 фирми, а вносът от Германия -  от над 9700 фирми. В България са регистрирани над 1600 фирми с германско участие.
България внася от Германия предимно автомобили и резервни части за тях, машини и съоръжения, окомплектовани индустриални инсталации, жици, кабели и други изолирани електрически проводници, медикаменти, химически продукти.
България изнася за Германия текстил и облекла, желязо, стомана и метали и машини. Пет хиляди германски фирми имат контакти с български  предприемачи,а 1200 от тях активно присъстват на българския пазар.
При структурен анализ за последните години се забелязва, че най-голям е износът на текстилни изделия и облекла, машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях и др. При вноса преобладават машини и апарати, текстилни изделия и облекла, електроника, транспортни и превозни средства и
съоръжения, химически и фармацевтични продукти и др.
Прогнозата е, че положителното развитие на двустранния стокообмен ще продължи и през следващите години.Германия е водещ чуждестранен инвеститор в България. По данни на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за  периода 1996 - 2009 г. германските инвестиции са на обща стойност 2087, 28 млн. евро, с което Германия заема дял от 6,07 на сто от общите инвестиции в страната и съответно 5-то място в класацията на чуждестранните инвеститори. Германия е традиционно водещ партньор в областта на енергетиката в България. Само за периода януари - март 2009 г. се отчита отлив на германските инвестиции на стойност - 98, 18 млн.евро.
Германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно. Инвестициите са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, повече от половината от тях са "на зелено" чрез създаване на дъщерна фирма или филиал, от което следва да се приеме, че германските инвеститори оценяват като привлекателни условията за бизнес в България.
Германската компания Lindner Group получава първия сертификат за "Първи клас инвеститор" за изграждането на Бизнес-парк София. За инвестицията са отпуснати и финансови средства от бюджета за изграждане на елементи от техническата инфраструктура до границите на имота.
Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. Германският туроператор ТУИ е в България от началото на 90-те години. Това начало е по-скоро скромно - с десет хиляди германски туристи. Само за сравнение - през 2005 г. чрез ТУИ в България са почивали повече от 300 хиляди души, от които 180 хиляди са германци.
През 2008 г. България е посетена от 580 381 германски туристи, с което се отчита ръст от 11,6 на сто и Германия заема 3-то място в листата на водещите туристически партньори след Румъния и Гърция. Относителният дял на германските туристи спрямо общия брой туристи, посетили България за периода, е 10 на сто /относителен дял на Германия сред страните от ЕС - 13,7 на сто/. За периода януари-март 2009 г. България е посетена от 24 899 германски туристи, с което се отчита спад от 6,2 на сто, а Германия заема 7-мо място в листата на водещите туристически партньори (след Гърция, Румъния, Македония, Великобритания, Турция и Сърбия).


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903