EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов на конгрес в Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов на конгрес в Истанбул

mail06:35 | 11.07.2017прегледи 9081 коментарикоментари 0


Министър-председателят на България Бойко Борисов говори пред участниците в 22-ия Световен петролен конгрес, който започна в Истанбул и ще продължи до 13 юли, съобщиха от пресцентъра на форума. "България е фактор на Балканите със своите възможности в газопреносната система. И в момента 16,7 млрд. куб.м. газ минават през България, а 80% от компресорните станции са на територията на страната. Водещо за нашето бъдеще е изграждането на газов хъб Балкан, който ще даде възможност за диверсификация в преноса и търговията с газ в целия регион", каза премиерът на България в речта си на форума. В изказването си пред форума той подчерта значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и маршрутите на енергийните доставки и представи проекта за европейски газов хъб „Балкан”.  

България и Турция имат общо разбиране, че развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, които проведоха среща в рамките на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул. Те посочиха, че добрите политически и икономически връзки между България и Турция, както и географското им положение определят важното значение на двустранното сътрудничество в енергийната сфера за транзита на енергийни ресурси. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор. „Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване”, заяви премиерът Борисов.

По-рано днес Борисов и Йълдъръм разговаряха неформално в кулоарите на Световния петролен конгрес. В разговорите участва и турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак.

-------------------

"Мостове към нашето енергийно бъдеще" е мотото на форума, на който ще присъстват над 5000 делегати от петролните гиганти на света. Проявата се провежда в конгресния център "Лютфи Кърдар".
 Световният петролен конгрес се организира от Световния петролен съвет към ООН съвместно с турското министерство на енергетиката и природните ресурси, ръководено от министър Берат Албайрак.
  Държавният секретар на Съединените американски щати, Рекс Тилърсън също ще присъства на конгреса. Според турските медии тази вечер Тилърсън ще разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
 Президентите на Азербайджан, Сърбия, Албания, премиерите на България и десетки други страни, министри и представители на водещи петролни компании фигурират в списъка на гостите на конгреса.
 В програмата са застъпени теми, отнасящи се до развитието на енергийната индустрия и проблемите, свързани с нейното социално, икономическо и екологическо въздействие.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg