EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов на извънреден Европейския съвет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов на извънреден Европейския съвет

mail11:15 | 23.05.2012прегледи 313 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в днешното извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел, както и във вечеря с лидери от Европейската народна партия. В писмото си до държавните и правителствените ръководители от ЕС по повод срещата тази вечер председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой поставя въпросите за растежа и преодоляването на равнището на безработицата в центъра на предстоящите разговори. Предстоящият довечера Европейски съвет ще бъде първият след подписването през март на фискалния пакт, въвел правилата за бюджетна дисциплина в ЕС. Пактът не е влязъл в сила до ратифицирането му от поне половината страни от еврозоната. Това ще бъде и първото заседание на европейските лидери след встъпването в длъжност на новия президент на Франция Франсоа Оланд, който се обяви за преразглеждането на пакта с допълването му с текстове, гарантиращи растежа и справянето с безработицата.
Ромпой отбелязва, че предстоящото заседание не цели взимането на решения, но се очаква да допринесе за сближаването на позициите и утвърждаването на решения на редовния Европейски съвет през юни. Сред обсъжданите теми ще бъдат и специфичните препоръки към отделните страни от Общността по националните им програми за реформи, които Европейската комисия предстои да публикува на 30 май.
В писмото се допълва, че европейските фондове следва да имат ключова роля за реформите по пътя на създаването на работни места. Ромпой предлага развиването на сайт, в който да бъде събирана и разпространявана информация за свободни работни места и специалисти, тъй като засега се наблюдава например липса на определен вид експерти в отделни европейски региони. Според него европейските лидери трябва да насочат допълнителни усилия в осигуряването на свободното движение на работната ръка в ЕС. Ромпой призовава европейските ръководители да бъдат готови за открит и прям диалог, без табута, особено по темата за дългосрочна фундаментална реформа в еврозоната, насочена към още по-интегрирана система, заслужаваща още повече доверие.
По повод вечерята на лидерите от ЕНП в съобщение на партията се отбелязва, че 15 от 27-те места в Европейския съвет се заемат от нейни членове - освен от българския премиер също от канцлера на Германия Ангела Меркел, премиерите на Испания -Мариано Рахой, на Люксембург - Жан-Клод Юнкер, на Полша - Доналд Туск, на Швеция - Фредрик Рейнфелд, на Финландия - Юрки Катайнен, на Унгария - Виктор Орбан, на Ирландия - Енда Кени, на Латвия - Валдис Домбровскис, на Малта - Лорънс Гонци, на Литва - Андрюс Кубилюс, на Португалия - Педру Пасуш Коелю, на Словения - Янез Янша, както и от президента на Румъния Траян Бъсеску./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165