EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: Изпълнихме критериите по „Набуко”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: Изпълнихме критериите по „Набуко”

mail11:15 | 09.10.2012прегледи 420 коментарикоментари 0


„Ако искате нашият проект - интерконекторна връзка между България и Турция да бъде част от първи етап „Набуко”, Комитетът може да подкрепи финансово страната ни, ако обаче не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди, преди 2018 г., с инвестиция в размер на около 100 млн. лв. от “Булгартрансгаз”.

Това заяви премиерът Борисов по време на участието си в Среща на високо ниво, организирана от Комисия „Набуко”. Министър-председателят и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев са на двудневно работно посещение във Виена, Република Австрия.
„Изпълнили сме всички критерии по “Набуко”, като сме ратифицирали Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето на газопровода.”, заяви българският премиер. По думите му, въпреки че, партньори по проекта са големи енергийни компании от държави-членки на Европейския съюз и проектът има подкрепата на Европейската комисия, България очаква реални действия за реализиране на проекта преди 2018 година. Според премиера страната ни работи активно за изграждане на реверсивна междусистемна връзка с Турция, на интерконектор с Гърция, а с Румъния, проектът вече е в процес на строителство и не на последно място – газопроводът „Южен поток“, който ще диверсифицира маршрута за доставка на природен газ от Русия. „Специално внимание отделяме на търсенето на природен газ в българския шелф на Черно море.”, изтъкна Борисов. „През 2014 г. по програма „Набуко” трябва вече да тече газ, към днешна дата нямаме финансиране, нямаме реализиран проект, както казва европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, за 3 години работа, има само 4 години закъснение.”, убеден е българският министър-председател.
На срещата си във Виена политическият комитет „Набуко” препотвърди, че настоящата законова и регулаторна рамка на проекта е в сила за „Набуко” съгласно МПС (Междуправителственото споразумение), СПП (Споразумението за подкрепа на проекта), включително за проект, започващ от българската граница. В декларацията от срещата се казва, че „(първоначалното) развитие на проекта с входна точка в Турция, в района на турско-българската граница, е в пълно съответствие с дефинираното в проекта „Набуко“ и със заложеното в МПС и СПП, независимо че като първи входни точки бяха описани локации по източната или южната турски граници.“
Чрез документа се приветства подписването на 26.06.2012 г. на Междуправителственото споразумение за Транс-анадолския проект (TANAP) между Република Турция и Република Азербайджан. Отчита се изборът на „Набуко-запад” от консорциум „Шах Дениз” на 28.06.2012 г. за една от предпочитаните опции за доставка на природен газ от Азербайджан през Грузия за Турция и след това за Централна Европа.
Потвърждава се и политическата подкрепа за проект „Набуко-запад”, по който ще се пренася газ до Баумгартен (Австрия), като същевременно се повишава сигурността на доставките за България, Румъния и Унгария, като се използва правната рамка на подписаното, ратифицирано и действащо Междуправителствено споразумение и подписаните към него Споразумения за подкрепа на проекта, които дават най-висока правна сигурност на проекта. Компаниите, участващи в продължаващите търговски преговори между консорциум „Шах Дениз” и международна компания „Набуко” се подканят да намерят взаимно изгодно решение, което ще даде възможност и на двата проекта – „Набуко-запад” и „Шах Дениз” да продължат.
С подписания документ се окуражава потенциалното присъединяване на членове на консорциума „Шах Дениз” към международна компания „Набуко” с цел разширяване основата на проекта. Отчита се помощта на националните регулаторни органи на държавите, през чиито територии ще преминава трасето на газопровода „Набуко-запад” и на Европейската комисия за концепцията за „едно гише” (One-Stop-Shop Shipper Access), като се очаква подновяване на необходимите разрешителни в бъдеще, за да може да се осъществи диверсификация на газовите доставки през тръбопровода, както е планирано.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg