EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов изиска до 20 януари точен график за АМ „Люлин”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов изиска до 20 януари точен график за АМ „Люлин”

mail17:12 | 13.01.2010прегледи 789 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов изиска от консорциума „Мапа Дженгис” до 20 януари т. г. да му предоставят точен график за изграждането на автомагистрала „Люлин”, с конкретен краен пусков срок на обекта, съобщи правителствената пресслужба. Това стана ясно на срещата между премиера Борисов и управителя на турската компания Тургут Аксакал. В разговора участваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Категорични сме в желанието си автомагистрала „Люлин” да е готова през 2010 г., подчерта министър-председателят. Очаквам, че с изготвянето на графика ще бъдат разписани ясните ангажименти и на изпълнителя, и на държавата, заяви още Борисов.

На срещата представителите на „Мапа Дженгис” запознаха премиера с проблемите, които срещат при изграждането на обекта, както и с недоволството си от предишното правителството, което по думите им по никакъв начин не е допринесло за улесняване на работата им и бързото изграждане на „Люлин”. Като част от примерите те посочиха, че разрешителното за строеж е издадено месеци след стартирането на строителните дейности. Освен това държавата не е имала и пълна собственост върху терените и незавършилите отчуждителни процедури са спъвали значително плановете им. Друг сериозен проблем е и фактът, че в държавата тогава не е изпълнила ангажимента си да помогне с преместването на инфраструктурата, попадаща в трасето на магистралата. Предходното правителство е позволило мащабно препроектиране на всички мостове и тунели и е забавило одобрението им с една година.

За разрешаването на всички тези проблеми ръководството на консорциума още през 2007 г. е имало срещи с тогавашните министри Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, както и с изпълнителния директор на пътния фонд Веселин Георгиев. От тези разговори обаче не са последвали никакви мерки, казаха от турската фирма.

В заключение премиерът Борисов заяви, че за съжаление бездействието на правителството на Сергей Станишев е дало възможност на изпълнителя на проекта да удължава сроковете и да иска допълнителни средства за довършването на автомагистрала „Люлин”, от което щетите за държавата са много сериозни и тепърва ще се уточняват.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182