EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов и Захариева призовават за стабилност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов и Захариева призовават за стабилност

mail13:53 | 13.05.2016прегледи 922 коментарикоментари 0


Механизмът за сътрудничество и проверка ще отпадне, когато свършим всичката си работа, истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на питане на народните представители Румен Йончев и Явор Хайтов във връзка с политиката на правителството и действията свързани с отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, осъществяван от страна на ЕК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Действително в тази сфера се направиха много неща и разбира се много още трябва да направим. Не без помощта на българския парламент се промениха в Конституцията основни неща, които бяха отчетени и са в правилната посока, като започнем от разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегия, със засилената роля на инспектората, с това съдии да избират съдии, прокурори – прокурори и много други неща, които вие приехте”, обясни премиерът. „Сега със законите за съдебната власт, с различните процесуални закони, които се подготвят и с много добрия диалог с ЕК, аз мисля ,че сме на правилния път“, каза още Борисов. „Ако не ме лъже паметта мисля , че в сряда в Брюксел ще ходят вътрешният министър, правосъдният министър, главният прокурор, за да отбележат какво е направено сега и следващите стъпки, за да ги съгласуваме предварително и да знаем, че действително това е правилната посока”, допълни премиерът. Той напомни, че в свое изказване председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер недвусмислено е заявил, че в рамките на този мандат на тази комисия, механизмът трябва да отпадне. „Той ще отпадне, когато свършим всичката си работа. Аз истински се надявам държавата да не бъде тласната в хаос, да има парламент, за да се приемат всичките тези закони“, уточни той. „Това е ваша воля, това е политическа воля на всички политически партии, така че тук много разчитам и на вас”, коментира още министър-председателят.

Самите ние знаем, че има много, което още желаем в реформите, които се правят в нашата съдебна система, заяви още премиерът. Борисов посочи, че е убеден, че догодина, приемайки реформи ще има ново решение. „Но първо да си свършим нашата работа, тогава оценката винаги идва“, каза той. По отношение на Шенген, министър-председателят посочи, че животът е доказал, че България е по-подготвена за Шенген. „ „С времето виждате едно по едно нещата се подреждат. Въпросът е пак казвам да има пълно единодушие и поводи от Българския парламент по тази тема“, каза премиерът и посочи, че ако има успех той ще е общ на целия парламент и на държавата. „Ако има загуба ще си говорим само и ще се нападаме“, добави премиерът. 

Ако политическите партии са отговорни, съдебната реформа трябва да се подкрепи от всички, независимо дали подкрепят кабинета или не. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева, в предаването „Преди всички” по БНР . „Надявам се правителството да бъде стабилно, защото реформите са важни. Факт е, че на хората ще им писне от избори. Казвам го най-отговорно. Аз съм била в два служебни кабинета и хайде стига, в една година три правителства. Тези реформи не чакат, в същото време, за да се случат трябва да има стабилен кабинет и правителството да има стабилна подкрепа”, подчерта министър Захариева. Според нея, за да се случат реформите във важните системи като правосъдие, здравеопазване, образование и други, трябва да има подкрепа за правителството в парламента. „Правителството няма как само да си приема законите”, посочи правосъдният министър.

На въпрос дали трябва да бъде поставен отново на дневен ред въпросът за заплатите в съдебната система при втория пакет съдебни промени, министър Захариева посочи: „Аз съм готова да го отворя, но ако това ще фокусира цялото внимание, да Ви кажа честно не си струва. По-важно е да се приема реформата в прокуратурата, съдийското самоуправление, реформата в прокуратурата, атестирането. Там има сериозни изменения и са много важни”.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 902