EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов: За всяко евро в ЕС, получаваме пет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов: За всяко евро в ЕС, получаваме пет

mail10:27 | 15.02.2013прегледи 575 коментарикоментари 0


За всяко евро, внесено в бюджета на ЕС, България ще получи пет, заяви премиерът Бойко Борисов, който представи пред парламента доклад за приоритетните за България теми по време на Кипърското председателство и основни приоритети по време на Ирландското председателство на Съвета на ЕС.
В новата финансова рамка за 2014-2020 г. България ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на ЕС, посочи премиерът. Той отбеляза, че преговорите са били проведени в трудни условия заради кризата. За България резултатът е добър - за следващия програмен период договорихме страната ни да получи над 15 млрд. евро, въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС спрямо предложението на ЕК, посочи премиерът. При съкращаването на общия бюджет за кохезионна политика с около 23 млрд. евро спрямо предишния период, България е една от малкото страни членки, които ще получат повече пари по линия на структурните и кохезионния фонд, посочи премиерът. Той отбеляза като постижение и запазване на дела на европейското съфинансиране в проектите, изпълнявани по линия на кохезионната политика.

При общо намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи повече средства за директните плащания и за развитие на селските райони в сравнение с настоящия програмен период, каза Борисов. Като друго постижение премиерът посочи запазването на съществуващите квоти за улов на калкан в Черно море. Друг акцент, откроен от него, е свързан с процеса на разработване на националните позиции по законодателните предложения на ЕК. България има ясно изградена и добре функционираща система, в която са раз писани компетенцииите на всички участващи институции, работещи по въпросите на ЕС, каза Бойко Борисов. За да доближим повече европейската тема до гражданите и да повишим информираността за участие на България в процеса на вземане на решения, проведохме редица инициативи, посочи министър-председателят и даде за пример седмицата "Европа-България". Той приветства и инициативата на Народното събрание за провеждане на публични дебати в парламента, чрез които се ангажират българските граждани по актуалните въпроси от дневния ред на Европа и българското членство в ЕС. По отношение на започналото Ирландско председателство Борисов отбеляза, че в своята програма Ирландия извежда три ключови области, по които ще работи усилено в първата половина на 2013 г. - устойчиво възстановяване, ориентирано към хората, икономически растеж и заетост. През първия месец на вече започналото Ирландско председателство за нас приоритетни бяха преговорите по многогодишната финансова рамка, подчерта премиерът. Работихме конструктивно за постигане на споразумението по рамката , като отстоявахме националните приоритети, посочи той. Продължаваме да работим за ефективно усвояване на средствата от европейските фондове, както и за подготовката на новите програмни документи за следващия период, предприемаме мерки за постигане на икономически растеж и заетост, каза Бойко Борисов. През тази година ще работим интензивно за приемане на решение за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство във възможно най-кратък срок и за промяна на позицията на страните-членки, които все още изразяват резерви във връзка с нашето присъединяване, информира премиерът./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg