EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов за АЕЦ "Белене"

mail15:10 | 16.03.2012прегледи 576 коментарикоментари 1


Този, който зачеркне проекта АЕЦ „Белене”, трябва да обясни, къде потъват 1.380 млн. лева. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента Росен Плевнелиев в рамките на месеца на политическите консултации, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Само българо-руска централа по мое време няма да строим, без да се диверсифицира този проект. Все още, няколко седмици се работи за диверсификация на този проект – да влезе стратегически инвеститор, да се диверсифицира доставката на горива. Моята категорична воля и на правителството, отдавна я знаят в Москва, заяви министър-председателят.
Построяването на 7 блок на АЕЦ " Козлодуй" няма да доведе до рискове в работата на централата. Това каза пред БНР изпълнителния директор на централата Александър Николов по повод думите на премиера Бойко Борисов, че руският реактор за Белене, за който са платени вече две трети от сумата, ще бъде преместен в Козлодуй: „Вариант за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” с използване на оборудването за „Белене” е разглеждан още преди повече от 10 години, още със старото оборудване, което беше доставено. Доколкото старото оборудване вече го няма, а в производство е новия реактор за "Белене", мога да отговоря, че е възможно действително изграждането на VІІ блок с новото оборудване за "Белене". В света има площадки, които са с над 6000 мегавата електрическа мощност инсталирана, така че това е една практика, която не бих казал, че не съществува в сферата на ядрената енергетика”.
Българският премиер се стресна от сделката за руския реактор. Под този наслов AFP коментира изявленията на Бойко Борисов за последното развитие на проекта АЕЦ Белене. В интервю за БНТ премиерът заяви, че преди месец е изпратил министрите Трайков и Дянков да заявят в Москва, че България няма да строи "Белене" и ще вземе отчасти платения реактор за "Козлодуй". Помолен да потвърди дали се отказва окончателно от проекта, Борисов каза, че ще изчака доклада на консултанта HSBC за икономическата целесъобразност на "Белене", и допусна референдум по въпроса, припомня AFP. България ще плати вече построения реактор, но е "на път да се откаже от плановете" за 2000-мегаватова централа на Дунав, съобщава Reuters, но подчертава, че решението още не е окончателно. Агенцията припомня призива на Съединените щати към София да работи по-усилено за разнообразяване на енергийните си източници. В Брюксел и Вашингтон отдавна се тревожат, че нов руски реактор ще "циментира" българската зависимост от Русия, отбелязва Reuters.
 


 
Коментари
 
ivan petrov - 16-03-2012 г. 15:18:16

Изобщо Борисов постояно си мени мнението.за инфо. в http://venziko.blog.bg/biznes/2012/03/16/ikonomicheskata-kriza-i-srednata-klasa.921586

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg