EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов в Турция + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов в Турция + видео

mail08:10 | 14.06.2017прегледи 2274 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов бе на еднодневно посещение в Турция. Визитата беше договорена в телефонен разговор с турския му колега Бинали Йълдъръм в края на месец май.

Много от страните в ЕС минаха през избори и се надявам в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността в отношенията между ЕС и Турция, каза премиерът Бойко Борисов след среща в Анкара с турския си колега Бинали Йълдъръм.
Нека да си спомним мигрантския натиск и усилията да опазим границата на България, която е и граница на ЕС. Ниският мигрантски натиск сега се дължи на споразумението на ЕС с Турция и на огромните усилия на Турция да задържа бежанците, каза премиерът Борисов.
България е на границите на Европа и Азия и Турция е нашият най-голям съсед. Трябва да положим усилия с редица регионални други мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Това ни засяга пряко и е свързано с митническия съюз, инвестициите и общите граници, каза Борисов. С общи усилия можем да нормализираме този процес, посочи българският премиер.
Турският премиер Йълдъръм е поздравил Бойко Борисов на български за рождения му ден /днес Борисов навършва 58 години/, за успеха на парламентарните избори през април и заявил, че България е важен съсед за Турция, съобщиха от пресцентъра на кабинета.
Ние сме приятели, съседи и съюзници, имаме стабилни отношения, което е от полза и за двата народа, каза Бинали Йълдъръм. Много ценим и вашата категорична солидарност по време на опита за военен преврат. Вие бяхте тук к в много кратък срок след това и демонстрирахте солидарност с нашето правителство и с нашия народ, припомни турският премиер.
Ние имаме общи проекти, които можем да развиваме и ще работим активно по тях, каза Йълдъръм. От следващата година България поема председателството на Съвета на ЕС, което е важно за европейската перспектива за Турция. Очакваме вашата подкрепа за членството ни в ЕС, имаме обща работа по контрола на бежанските потоци и опазването на границите. До момента България има принос за укрепване на регионалната стабилност, изразява подкрепа за Турция и вярваме, че това ще продължи, каза турският премиер.
Знам вашия личен принос за асоцииране на Турция в ЕС и ви благодаря за това, каза Йълдъръм като се обърна към Бойко Борисов.
Не си поставяме амбициозна роля и да кажем, че България ще окаже решаваща роля в отношенията между ЕС и Турция. Тези отношения сега са в най-ниската си точка, каза на свой ред Борисов. Спомнете си по време на референдумите и изборите в Холандия и Франция и в други държави бяха казани много неща, напомни той. Само че много от тези държави са далеч от нашата граница и ние с дипломация и с такт си поставяме за цел да възстановим отношенията отпреди две години, когато в Брюксел беше подписано споразумението за бежанците, каза Борисов.
 

България ще иска двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако южната ни съседка не може да сключи такова с ЕС, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Премиерът Борисов е на еднодневна визита в Турция по покана на турския премиер Бинали Йълдъръм. 
Срещата Борисов-Ердоган се състоя снощи в президентския дворец Бештепе в Анкара.
С турския президент обсъдихме много въпроси, защото имаше натрупано напрежение по време на референдума в Турция и на изборите и у нас. Сега е важно да се нормализира обстановката, защото без това няма охрана на границата. Ако Европейския съюз се забави с подписването на споразумението за реадмисия, ние искаме да си подпишем, каза Борисов. Защото сега и двете страни си изпълняваме своите ангажименти и искаме това да го облечем в споразумение. 
Над три милиона мигранти стоят в Турция, на тяхната граница се води война, деликатна е и темата за независим Кюрдистан, каза Борисов. Исках да чуя малко повече от кухнята, малко повече от това, което научаваме от репортажите и новините, допълни той.
На практика Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция - всички газови коридори и ще минават оттам. Азерският газ ще преминава през Турция и ние сме длъжни да участваме. Няма как азерският газ да прескочи Турция и да дойде в България, каза Борисов. Затова наскоро енергийният министър Теменужка Петкова подписа в Петербург пътна карта за доставка на над 15 млрд. куб. метра природен газ, а другата седмица ще подпишем със Сърбия, че те са готови да вземат от България 14 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.
Ние има от какво да се оплачем един от друг, но се опитах да извиня Валери Симеонов за дърпането на жената на границата, и мисля че се прие, каза Борисов. Премиерът Йълдъръм каза, че има сигурност в нашето управление, допълни той. Опитахме се да се съсредоточим върху теми, по които се опитваме да работим. 
Изразих отношение за поведението на турския посланик по време на изборите. Забелязахте ли, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не е в състава на делегацията, каза Борисов. По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че България не се намесвала по въпроса за състава на турската делегация.

Реакции в печата

"България е истински приятел на Турция", e заглавие в няколко турски вестника - "Сабах", "Пусула", Сон дакика", "Хаберлер", във връзка с вчерашната работна визита на министър-председателя на България Бойко Борисов в Турция по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм.
Изданията цитират думите на Йълдъръм към българския му гост: "Показахте, че сте наш искрен приятел."
Посочва се, че Бинали Йълдъръм дал висока оценка на подкрепата, която българският премиер оказал на Турция в събитията във връзка с осуетения опит за преврат на 15 юли м.г.
Всички турски издания отбелязват, че Борисов е бил посрещнат с военни почести в правителствената резиденция "Чанкая" в Анкара. "Бинали Йълдъръм и българският гост постояха на терасата, откъдето се открива панорама към града, и си поговориха, след което се премина към официалните разговори",отбелязва "Миллиет".
"Южният фланг на НАТО не е възможен без Турция. Нека никой не забравя това", посочи Си Ен Ен Тюрк в репортаж с картина от визитата на Борисов. Телевизионният канал акцентира, че отношенията с ЕС са били приоритет в двустранните разговори на Йълдъръм и Борисов. "Сигурността на Европа започва от Турция и България ", посочва телевизията, цитирайки турския премиер.
Вестниците "Хюрриет", "Миллиет", изданието "Хаберлер" слагат акцент върху снощната среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и премиера Борисов в двореца "Бештепе". Без да съобщават подробности, медиите пишат, че разговорът се е провел насаме между двамата и е продължил 1 час и 10 мин. Информациите са придружени със снимка на Борисов и Ердоган.
Европейската тема е предмет и на кореспонденцията в изданието "Хабер 50". Посочвайки, че Борисов е дошъл в Анкара след Париж и Берлин, то отбелязва, че "визитата е знакова, българският премиер посочи, че неговата страна, освен че се намира между Европа и Азия, в същото време е и член на европейското семейство".
Изданието акцентира и на положителната оценка, която Борисов е дал на турско-българското сътрудничество за разрешаване на бежанската криза.
"Към момента няма натиск към българската граница и това се дължи на споразумението, което бе подписано между Турция и България. Усилията, които положи Турция, са похвални, защото така бежанският поток бе задържан далече от границите и опазихме границата, която е не само граница на България, но е и външна граница на Европа", цитира изданието думите на Борисов.
Анадолската агенция в обширна кореспонденция от пресконференцията на двамата премиери цитира изявлението на турския премиер, че "в решенията си отсега нататък ЕС трябва да взима под внимание тази реалност. Важността на отношенията между ЕС и Турция нараства още повече в бъдеще, като се има предвид, че в района може да ескалират някои събития".
Анадолската агенция отбелязва още, че в 12-месечния план за отношенията между Турция и ЕС е включена среща между външните министри на Турция и на общността, актуализация на европейското митническо споразумение, както и изпълнението на мигрантското споразумение, което турската страна обвързва с отмяната на визите за турските граждани в шенгенската зона.
Анадолската агенция посочва, че Йълдъръм в скоро време ще посети България. Ще продължи обсъждането на възможностите пред двустранните отношения, какво може да се направи още за просперитета на двете страни и на двата народа, посочва агенцията.

Източник: БТА, видео и снимка: Фейсбук

 


Тагове: Борисов, Турция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190