EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Борисов в Туркменистан: Акценти & факти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов в Туркменистан: Акценти & факти

mail11:15 | 14.08.2019прегледи 3359 коментарикоментари 0


Снежнобели сгради, без презастрояване, инвестиции за милиарди и плажове на 20 метра под морското равнище. Така изглежда луксозният курортен комплекс Аваза на Каспийско море, край град, носещ името на ексцентричния покоен президент на Туркменистан Сапармурат Ниязов, който предпочиташе да бъде наричан Туркменбаши, т.е."баща на всички туркмени", и на 700 километра западно от „града на любовта“ – Ашхабад.

Един от най-аткрактивните проекти на Туркменистан засега не може да се утвърди на световната туристическа карта, но беше домакин на Първия каспийски икономически форум. Събитието събра държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации. На форума на високо ниво беше представена и България.

Бизнес и мир

Отношенията между България и държавите от Каспийския регион са отлични, има огромни възможности за бизнес, но и мирът е от първостепенно значение, коментира премиерът Бойко Борисов.

Стъпка към хъб „Балкан“

„Виждам възможност да презентираме нашия газоразпределител, тъй като на запад ние сме първите, които Туркемнистан има“, заяви Борисов по повод големите количества газ, с които страната разполага.

Над 5 млрд. куб. метра отиват за Русия от тук, три тръби имат огромни и би могло за нашия газоразпределител „Балкан“ да идва газ, за да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква“, изтъкна премиерът.

България и Русия

В рамките на форума разговаряха премиерите на България и Русия. Пред Дмитрий Медведев Борисов също подчерта колко е важна диверсификацията на газовите доставки и че българското правителство работи усилено по проекта за газоразпределителния център „Балкан“.

„Ние винаги говорим за газ, но всъщност и самата търговия, жп линиите, автомагистралите, морският транспорт, хъбовете за товари, които Черноморският район в наше лице и във Ваше, оттук на север предполага, са също огромни възможности. И, както тук, първо, говорим за мир, аз винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи, зона на мир", каза Борисов на Медведев.

Според Борисов проектът АЕЦ „Белене“ може да се превърне във важен електроизточник за региона в контекста на необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката.

Борисов и Медведев обсъдиха възможността и за фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

България и Туркменистан

Вече има български компании, които изпълняват поръчки в Туркменистан. Туркменистан има производство, от което българското стопанство има нужда, а същевременно има интерес към нашите индустриални зони и високи технологии, особено към българското машиностроене.

Това стана ясно след срещата на Борисов с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Постигната е договореност двете страни взаимно да си предоставят по един офис в София и в Ашхабад за улесняване на връзките между България и Туркменистан.

Министър-председателят Борисов изрази готовност страната ни да развива диалог с Туркменистан и относно възможностите за взаимодействие по транспортната свързаност в направлението „Запад – Изток“ и „Запад – Юг“ през Югоизточна Европа и Черно море. Като друга перспективна сфера за сътрудничество между България и Туркменистан премиерът Борисов посочи инфраструктурата. По думите му би било полезно и за двете страни, ако обменят повече информация за инвестиционния климат и намеренията в тази област.

Какво беше подписано?

В „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество между България и Туркменистан в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи.

  • Споразумение за сътрудничество в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии. Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Със споразумението се дава възможност за подписване на договори за пряко сътрудничество между телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.
  • Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни. БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан ще засилят сътрудничеството си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства, с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни.
  • В сферата на младежта и спорта ресорните министерства на България и на Туркменистан се договориха да насърчават сътрудничеството между спортните институции, спортните федерации и други спортни организации в двете държави в областта на спорта за високи постижения; спорта за всички; спортната наука и спортна медицина; борбата срещу допинга в спорта.
  • Подписан беше също Протокол от Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. В него бяха отбелязани постигнатите договорености между двете страни в рамките на сесията, сред които е ускореното съгласуване и подготовката за подписване на проекта на Конвенция между правителството на Туркменистан и правителството на Република България за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и капитала.
  • Извън работата на междуправителствената комисия, беше подписана Програма за сътрудничество между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Туркменистан в периода 2020-2021 г.  Програмата предвижда провеждането на политически консултации между двете министерства и обмен на информация от интерес за развитието на външнополитическия диалог и сътрудничеството. Последните политически консултации между министерствата на външните работи на двете страни са проведени през 2015 г. В обхванатия от Програмата период се планира провеждането на политически консултации по теми като двустранни отношения и перспективи за тяхното развитие, двустранно взаимодействие в рамките на ООН и други международни организации и актуални регионални въпроси. В съответствие с Програмата за сътрудничество страните ще се информират взаимно относно възможностите за обмяна на ведомствени публични печатни и електронни издания, както и за провеждането в техните държави на международни събития в областта на културата, икономиката и други области от взаимен интерес.

На първия Каспийски икономически форум стана ясно още, че страната ни води преговори и за голяма южнокорейска инвестиция за $1,5 млрд. у нас и че не сме отпаднали от надпреварата за "Фолксваген".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg