EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Борисов в Македония - изявление + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов в Македония - изявление + видео

mail14:40 | 23.11.2017прегледи 18903 коментарикоментари 0


Първото съвместно заседание между правителствата на България и Македония се проведе в Струмица - Република Македония. По-рано в четвъртък, във Водочки манастир, министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев разговаряха на "четири очи". Преди началото на пленарното заседание двамата премиери поднесоха венци пред паметника на президента на Република Македония в периода 1999-2004 г. Борис Трайковски. От българска страна в заседанието участват вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Коридор номер 8 е приоритет за нас. Той е от жизнено важно значение за нашия регион. Това каза Борисов в началото на съвместното заседание, като допълни, че без европейска солидарност няма нито икономическо, нито европейско развитие. По думите му темата за Балканите е приоритет за България и днешната среща е доказателство за това. Премиерът  Заев благодари за посещението на българския премиер. Той каза, че за него българският премиер е първо приятел, а след това колега.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Македония Никола Димитров подписаха Платформа за активизиране на сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни. Една от целите на документа е да се създадат работещи механизми по прегледа и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Двете външни министерства ще работят и за синхронизиране на позитивни послания и преодоляване на негативните обществени нагласи. Българската страна препотвърждава готовността си да оказва подкрепа на Македония в нейната стратегическа цел за членство в ЕС. Платформата предвижда и съвместни действия за справяне с новите предизвикателства пред сигурността в икономически, социален и политически план. Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в областта на визовата политика, граничния контрол и миграцията.

Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония. Това стана възможно след подписания Меморандум за разбирателство между МТИТС на България и министерството на информационното общество и администрацията на Македония за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги, съобщи министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите.

Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Те са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт. Подписването на тази междуправителствена спогодба е израз на политическата воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за приобщаването им към ЕС, заяви министър Московски. Това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаление на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет, допълни той.

Отпадането на роуминга на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е сред приоритетите на българското правителство и на българския еврокомисар Мария Габриел. Предстои дебат на европейско ниво за отпадане на високите цени за роуминг, но България е първата държава, която направи реална крачка в тази посока. Това са само част от мерките за подобряване на свързаността на всички равнища в региона, което пряко ще се отрази на контактите между гражданите и фирмите.

Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и със Сърбия.

До края на годината Договорът за приятелство с Македония може да влезе в сила. Това стана ясно по време на срещата на Екатерина Захариева с министъра на външните работи на Никола Димитров. Двамата първи дипломати ще положат усилия парламентите на двете страни възможно най-бързо да ратифицират договора. "Поздравяваме българското правителство, че внесе ратификацията на договора в Народното събрание. Надявам се до края на годината или в началото на следващата и ние да го ратифицираме", каза Никола Димитров. Той благодари на Захариева и за организираната от нея и шведската външна министърка Марго Валстрьом работна закуска в Брюксел, посветена на Република Македония, която се проведе преди седмица. "Много се радвам, че нашите правителства се срещат днес в Струмица, защото от 18 години не сме имали междуправителствено заседание", заяви министър Захариева. "Аз съм оптимист за европейската интеграция на Балканите след подкрепата от страна на Федерика Могерини и Жан-Клод Юнкер, които посочиха региона като един от най-важните приоритети на ЕК."

Въпреки че договорът за приятелство още не е влязъл в сила, България предприема първи практични мерки в подкрепа на Македония. Българското министерство на външните работи финансира 6 проекта на стойност 380 000 евро. Първият от тях е вече факт, доставка на автомобил на хора със специални потребности. Другите проекти са посветени на интеграцията на децата аутисти, за саниране на най-голямото училище в Скопие.

Двамата министри обсъдиха финансирането на коридор номер 8 и другите проекти за свързаност в региона.

Захариева и Димитров подписаха и Платформа за активизиране на сътрудничеството между двете външни министерства.

Вицепремиерите и министри на отбраната на България и Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска подписаха Протокол за сътрудничество между двете министерства за провеждане на обучение в България на македонски механик водачи на танк, се посочва в прессъобщение на дирекция "Правителствена информационна служба". Протоколът създава условия за практическо споделяне на опита на българската страна по въпросите на подготовката на механик-водачи на танк Т-72. Той развива доброто взаимодействие между министерствата на отбраната и въоръжените сили на двете страни, като същевременно дава конкретни насоки за разширяване и задълбочаване на военното сътрудничество.

По време на провелото се в град Струмица съвместно заседание между правителствата бяха подписани две споразумения в енергийния сектор, съобщи пресцентърът на министерството на енергетиката. От началото на 2018-та година стартират съвместни търгове за разпределение на преносни капацитети между електроенергийните оператори на двете страни. Това е регламентирано в споразумение между българския "Електроенергиен системен оператор" ЕАД и македонския МЕПСО. Използването на обща платформа ще улесни всички търговски участници.

С новите тръжни процедури търговците от македонска страна ще участват съвместно с българските си партньори на дневните търгове, които ЕСО ще провежда от името на двата оператора. Провеждането на съвместни търгове на българо-македонската граница ще доведе до ръст на търгуваната електроенергия в региона и ще повиши ликвидността на националните енергийни борси. Общите тръжни процедури са задължителна мярка за обединение на енергийните борси на Западните Балкани и в Югоизточна Европа, пише още в прессъобщението.

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и Акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси "МЕР АД Скопие" подписаха споразумение за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка. С документа се изпълнява подписаният меморандум между Министерствата на енергетиката на България и Министерството на икономиката на Македония от 1-ви август тази година за сътрудничество в областта на природния газ. Страната ни осигурява надежден пренос на руски природен газ за Македония по газопровода Дупница-Скопие в продължение на 20 години. Предвиденото предпроектно проучване ще оцени съществуващата необходимата нова инфраструктура на територията на двете държави. При проучването на маршрути за изграждане на нова междусистемна газова връзка България-Македония ще бъде взето предвид развитието на газопроводите Гърция-България и Турция-България, както и реализацията на концепцията за газоразпределителен център "Балкан".

Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Инвест Македония бе подписан по време на съвместното заседание на правителствата, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. Меморандумът ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса между двете страни и ще осигури основа за развиване на тесни търговски отношения и за увеличаване на обема на двустранните инвестиции. Сътрудничество между БАИ и Инвест Македония ще осигури взаимна информационна подкрепа при осъществяването на различни видове дейности в България и Македония, които насърчават взаимното привличане на инвестиции, като бизнес форуми, изложби и панаири. Двете страни ще обменят информация за въпроси, свързани с привличането на инвестиции, включително информация за потенциални бизнес партньори /фирми от България и Македония/, публични статистически данни, аналитични прегледи, резултати от пазарни проучвания, както и информация за държавните регулаторни мерки.

Българската и македонската страна ще работят съвместно за развитието на устойчивата икономика и ще си сътрудничат в случай на проекти и програми, свързани с публично-частно партньорство, което може да бъде от полза и за двете страни. Ще бъде обменяна и информация относно дейността на работодателските организации и синдикатите, както и ще бъдат създавани партньорства за потенциално приложение в съвместни проекти като INTERREG Europe и други.

Министерството на туризма на България и министерството на икономиката на Македония подписаха протокол за сътрудничество. Документът беше парафиран от министъра на туризма Николина Ангелкова и Кире Наумов, заместник-министър на икономиката. Двете страни се договориха да насърчават укрепването на сътрудничеството в областта на туризма и да работят за подобряване на туристическия поток помежду си. Споразумението предвижда още да се насърчават участията в туристически панаири, както и в други туристически събития. Страните ще координират разпространението на туристически издания и рекламни материали. Предвижда се България и Македония да си оказват взаимна подкрепа при участия в конференции, семинари, съвещания, изложби и други мероприятия. По силата на протокола се планира държавите да насърчават разработването на съвместни туристически продукти, които да бъдат конкурентоспособни на трети туристически пазари и да ги рекламират и пласират съвместно. В документа се посочва, че страните ще подкрепят организирането на турове за експерти и медийни представители, специализирани в областта на туризма, от трети страни, както и да си сътрудничат в рамките на Световната организация по туризъм към ООН.

Македония е сред водещите туристически пазари за България. През периода януари-септември 2017 г. у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани, като се отчита 5,8% спрямо същия период на 2016 г. Така Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България пазари. През миналата година в България от съседната страна са дошли над 527 хил. гости, при което се наблюдава нарастване от 11,4% в сравнение с година по-рано. Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят черноморските курорти, но също така има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово.

Българите също пътуват активно към Македония. За периода от януари до септември 2017 г. повече от 319 хил. българи са посетили съседната страна, което е ръст от 10,7 процента. През цялата 2016 г. пътуванията са над 360 хил. и се отбелязва нарастване от 14 на сто. Така Македония се нарежда на 5-о място сред предпочитаните дестинации за пътувания на българите зад граница.

България и Македония ще обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония, който беше подписан между двете агенции. Обменът на кадастрална информация, особено за приграничните територии, ще помогне за изпълнението на редица икономически проекти и за подобряването на поземлените отношения и в двете страни, отбелязва министерството. В документа се предвижда още реализирането на съвместни регионални проекти от общ интерес, финансирани от фондовете на Европейския съюз.

С обмяната на информация се създават и условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Македония, което ще има положителен ефект върху дейностите в областта на геодезията, картографията, кадастъра и геопространствените данни в рамките на европейската общност.

източници: пресцентър на МС, министерства, БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905