EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов в Брюксел

mail13:22 | 18.10.2019прегледи 595 коментарикоментари 0


Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. „Имаме ясно становище, много важно за Балканите, региона и съседските ни отношения – да се даде перспектива за ЕС“, категоричен беше премиерът Борисов. „Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави“, добави министър-председателят.

Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за европейската перспектива на Република Северна Македония и на Албания, заяви министър-председателят още. Премиерът изтъкна, че е отчетена огромната работа, свършена от двете държави. „Нашата подкрепа винаги са я имали“, категоричен беше Борисов. „Да, има страх от разширяване – такъв е спорът. Но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи“, каза още премиерът и добави: „Всяка от държавите има своята логика, никой не е казал „не“, всеки казва „добре, но нека да се подготвят максимално добре“. Няколко месеца не са вечност“. Министър-председателят Борисов отбеляза, че е разговарял с колегата си от Република Северна Македония Зоран Заев. „Свършил е много работа и има още какво да се направи“, подчерта Борисов. Той напомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“.

По отношение на Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.

На въпрос на медиите относно предстоящия европейски доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, премиерът Борисов заяви, че е оптимист. „Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, заяви министър-председателят.

Попитан от медиите за Брекзит, премиерът Борисов отбеляза, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. Още по темата според министър-председателя няма как да се коментира, преди тя да е минала през британския парламент.

На журналистически въпрос относно събитията в Североизточна Сирия премиерът Борисов заяви: „Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа“. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че войната трябва да спре.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg