EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов в Брюксел

mail10:24 | 07.02.2013прегледи 343 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, където днес и утре ще се проведе редовното заседание на Европейския съвет. На него държавните и правителствените ръководители на държавите-членки ще обсъждат многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г.; търговската политика на съюза и външнополитическите отношения на ЕС с някои страни. Акцент в дебатите ще бъде постигането на споразумение по параметрите на новия европейски бюджет, с оглед на вътрешнополитическия календар в редица държави- членки и предстоящите избори за Европейски парламент.
На предстоящото заседание на Европейския съвет, България ще продължи да следва досегашната политика на обосновано и активно отстояване на националните приоритети, като бъдат отчетени новите предложения на председателя на Европейския съвет, а именно: постигане на максимално възможното увеличение на средствата за страната спрямо настоящата многогодишна финансова рамка в общия национален пакет; осигуряване на възможно най-високо финансиране за кохезионната политика; осигуряване на финансиране за извеждане от експлоатация на 4-те ядрени реактора на АЕЦ „Козлодуй"; запазване на нивата на финансиране за страната ни по Общата селскостопанска политика.
В Брюксел министър – председателят е придружаван от министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и от министъра на външните работи Николай Младенов, съобщи Пресцентърът на Министерски съвет.

Ден преди заседанието на Европейския съвет за многогодишната финансова рамка (МФР) 2014 – 2020 г., представители на българското правителство и Европейската комисия проведоха работна среща във връзка с преговорите за следващия програмен период. Водеща беше темата за приоритетите на България, които да бъдат финансирани чрез европейските фондове до 2020 г. В хода на разговорите беше обсъден напредъкът на българската страна в планирането на следващия програмен период и програмирането на финансовите инструменти, чрез които ще се реализират поставените цели.
Специално внимание беше отделено на стратегическата визия за развитие на отделните сектори и видовете инвестиции, които могат да допринесат за икономическото и социално развитие на страната. Разгледано беше и изпълнението на предварителните условия, поставени от комисията. Това са изисквания, които обвързват използването на европейските средства с провеждане на ключови реформи в страните-членки, които ще гарантират ефективността на инвестициите.
„Стремежът на администрацията е максимално бързо да договори основните детайли за приоритетните сфери, които ще бъдат съ-финансирани с европейски средства, за да може да бъде готов окончателният вариант на Споразумението още с приемането на регламентите от ЕК в началото на лятото. Основна задача е и работата по текстовете на всички нови оперативни програми, за да имаме готовност за сключване на Споразумението за партньорство до края на тази година“, заяви министър Дончев. „Само тогава ще бъдем в състояние да започнем изпълнението новия програмен период още в самото му начало.“
В края на миналата година Европейската комисия представи своята официална позиция за разработването на Договора за партньорство и приоритетите, които ще бъдат финансирани с фондовете на ЕС в България през следващия програмен период. С представянето на документа беше поставено началото на преговорите на страната с ЕК относно областите на финансиране на оперативните програми до 2020 г. В Позицията Европейската комисия представи своите виждания относно основните приоритети за финансиране в България, които да стимулират икономически растеж, заетост и подобряване на бизнес средата. Комисията очерта пет взаимно подсилващи се приоритети за финансиране с потенциален принос за устойчив растеж и създаване на работни места. Приоритетните сфери са свързани с участието на пазара на труда, благоприятната за иновации бизнес среда, развитието на инфраструктурата, ефективността на управлението на ресурсите в икономиката и капацитета на публичната администрация и съдебната система.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg