EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Борисов - Меркел обсъдиха газовия хъб Балкан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов - Меркел обсъдиха газовия хъб Балкан

mail09:25 | 18.12.2015прегледи 1202 коментарикоментари 0


Развитието на проекта за газов хъб „Балкан”, по който преди седмица българското правителство и Комисията постигнаха договореност за създаване на съвместна работна група в подкрепа на реализацията му, са обсъдили на работна среща в Брюксел премиерът Борисов и канцлерът Меркел. „Този хъб и интерконекторите, които изграждаме, ще гарантират реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ”, посочи премиерът, цитиран от пресцентърът на МС.

Разговорът се състоя преди заседанието на Европейския съвет, на което държавните и правителствените лидери от ЕС ще направят преглед на изпълнението на мерките, свързани с бежанската и миграционната криза.

 Министър-председателят Борисов запозна канцлера Меркел с въведения от България контрол по външните за ЕС граници и я информира за позициите, споделени по тази тема при посещението на премиерите на Великобритания Дейвид Камерън, на Турция Ахмет Давутоглу и на Бавария Хорст Зеехофер.

 Други теми в разговора бяха финансово-икономическото състояние в България, както и напредъкът по съдебната реформа.

Спирането на проекта за газопровод „Южен поток“ е поискано от Европейската комисия, заяви българският премиер Бойко Борисов след среща с германския канцлер Ангела Меркел, предаде руският вестник „Взгляд“.
„Днес руският президент потвърди разбирането, че спирането на проекта „Южен поток“ е настъпило не защото България е срещу Русия, а защото като лоялен член на ЕС трябва да изпълни всички изисквания на Европейската комисия, в съответствие с режима на санкции, прилагане на разпоредбите на Третия енергиен пакет и други изисквания, които се отнасят до всички газови проекти“, каза Борисов. Той добави, че по време на разговор с Меркел е обсъдил перспективите за създаване газоразпределителен център в България.
„Разбира се, ако Русия иска да доставя газ до нашите брегове, до нашите граници, по същия начин, както го прави със „Северен поток – 2“, то частни компании може да го купуват и да плащат транзитни такси за нашия газопровод, а от това България ще спечели“, заяви българският премиер.
Президентът на Русия Владимир Путин, по време на годишната си пресконференция, заяви, че Русия е изненадана от беззъбата позиция на българското ръководство по отношение на „Южен поток“, което е в противоречие с интересите на София.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg