EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Борисов & Орбан на границата /снимки+видео/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Борисов & Орбан на границата /снимки+видео/

mail11:28 | 14.09.2016прегледи 1729 коментарикоментари 0


Настояваме в Братислава да бъдат гласувани 160 милиона евро за България и то незабавно, а не за следващия период. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на преградното съоръжение при ГКПП „Лесово“, предаде Радио „Фокус”-Бургас. Той благодари на турските граничари за коректността, която проявяват и посочи, че тази нощ са били заловени само двама нелегални мигранти на границата. „Полагат се огромни усилия и тези които хващаме на границата се връщат обратно в Турция. В същото време винаги съм казвал, че трябва да се помогне и на Турция, защото и те са в същото състояние, каквото и ние. В същото време външните граници на Европа са общи и интересът на всички държави е общ проблемът да бъде решен. Няма как една или втора или трета държава да бъдат потърпевши. Това не може да се случи и се надявам много ясно да прозвучи, че това няма да се случи”, заяви премиерът Борисов. Той допълни, че България до момента като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за неин дълг да опазва границите си, го е правила сама. „Винаги съм казвал на съветите, че имаме огромни затруднения, но изпълняваме дълга си към ЕС и пазим границата. Само че тази година дойдоха две големи плащания – 1, 2 милиарда за американските централи и сега тези днес8 ще се вземе решение за 1,3 милиарда за руските централи. Няма кой бюджет да издържи на тези пари в този момент и затова ние настояваме в Братислава 160 милиона евро да бъдат гласувани за България и то незабавно, веднага, а не за следващия период”, съобщи премиерът.

Съоръжението на българо-турската граница не ни огражда от Турция, огражда ни от нелегалните мигранти, каза още премиерът. Той се съгласи с изказването на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, че спазването на законите за преминаването на границите, които има ЕС нямат нищо общо с религията, с кръстоносни преходи и каквото и да било друго. „Разковничето на всичко е войната да спре и да могат всички тези хора да се върнат на тези места. Докато там се бият с ракети няма шанс да спре притока на мигранти. С война мир не се постига. Все повече гласове на лидери по света задават и към Русия и САЩ въпроса кога ще се приключи с това, защото ето потърпевшите сме ние – не само мигрантите, но и ние - с огромните разходи, хора, жива сила, време и ресурси”, каза още премиерът Борисов.

Вишеградската четворка ще помага на България, каза премиерът на Унгария Виктор Орбан. Орбан посочи, че по време на срещата, която ще се проведе в петък в Братислава ще бъде направено предложение към Европейския съюз също за оказване на помощ на България. "Не бива България да се оставя сама и не е справедливо сама да носи разходите за защитата, защото не защитава само себе си, а и нас. Това е истина, с която всички трябва да се съгласят", обясни той. Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в ЕС, тогава е невъзможно да не можем да дадем 160 млн. евро на българите, посочи още Орбан.

По-рано в профила си във Фейсбук българският премиер публикува следните снимки:

 

Кризата с мигрантите е проблем не само на Европейския съюз и на неговите държави-членки, макар че в Европа той се усеща най-силно, и универсалното решение не може да бъде взето от Брюксел.  Брюксел обаче може да съдейства за сближаване на позициите и за консолидиране на усилията на страните в Европа за намиране на изход, който да отговаря на очакванията на европейците.

Това обсъдиха на среща и работна вечеря днес министър-председателите на България, Унгария и Сърбия Бойко Борисов, Виктор Орбан и Александър Вучич. Орбан и Вучич  са на посещение в страната ни за обмяна на мнения преди срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС в Братислава, на която темата за изход от мигрантската криза ще бъде сред основните в дискусиите. Утре унгарският премиер ще има възможност да се запознае лично с мерките по охрана на българските сухопътна и морска граници, които са и външни граници за ЕС.

Премиерът Борисов подчерта, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема. Той акцентира необходимостта от това ЕС да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток. Българският министър-председател посочи, че страната ни ще приеме подкрепа за опазване на границата, но подчерта и ролята на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Борисов запозна двамата премиери  с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите.   „България носи голямата  отговорност като външна граница на ЕС с Турция. Изправени сме пред историческо предизвикателство за сигурността на Европа и трябва да търсим единна позиция за една нова миграционна политика с дългосрочна перспектива, както и адекватни мерки за собствената ни защита. Ние издигаме защитни съоръжения, за да имаме въобще някакъв шанс да опазваме европейската граница, за която сме отговорни ”, посочи Борисов.

Премиерът отбеляза също добрите резултати от двустранното сътрудничество за спиране на нелегалните мигранти. Той даде пример с активните отношения между българските и турските власти за ограничаване на мигрантския натиск върху страната ни, както и взаимопомощта и съвместните действия, които българските органи на реда провеждат с колегите си от Сърбия, Република Македония и Гърция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg