EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Болсонаро уволни шефа на "Петробраз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Болсонаро уволни шефа на "Петробраз"

mail14:01 | 31.03.2022прегледи 750 коментарикоментари 0


Бразилският президент Жаир Болсонаро уволни главния изпълнителен директор на държавната петролна група "Петробраз" Жоаким Силва и Луна, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато предприятието е обект на критики, защото повиши значително цените на горивата.

Новината, съобщена първоначално от бразилски медии, бе потвърдена от министерството на мините и енергетиката, което предложи начело на "Петробраз" да застане Адриано Пиреш, експерт по газа и петрола.

Тази номинация се очаква да бъде одобрена от управителния съвет на "Петробраз" на 13 април, уточни министерството на мините и енергетиката.

Силва и Луна, генерал в оставка и бивш министър на отбраната, бе назначен през февруари 2021 г. Предшественикът му също бе уволнен от Болсонаро, отново след поскъпване на горивата, отбелязва АФП.

В началото на този месец "Петробраз" обяви увеличение на цената на бензина от своите рафинерии с 18,8 на сто, а на дизеловото гориво - с 24,9 процента, заради смущенията на пазара на горивата във връзка с войната в Украйна и санкциите срещу Русия. Болсонаро разкритикува тази мярка, тъй като се опитва да обуздае инфлацията седем месеца преди президентските избори, на които се надява да спечели втори мандат, въпреки че последните анкети дават много повече шансове на експрезидента от левицата Лула да Силва, отбелязва АФП.

/БТА/

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg