EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Болезнени работни пози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Болезнени работни пози

mail16:13 | 08.10.2015прегледи 1007 коментарикоментари 0


В ЕП бе представено второто издание на общоевропейското проучване на EU-OSHA сред предприятията, ESENER-2, съдържа данни от анкети сред близо 50 000 предприятия относно управлението на БЗР и рисковете на работното място, като се отделя специално внимание на психосоциалните рискове, участието на работниците и служителите, стимулите и пречките за прилагане на мерки.Факторите, водещи до мускулноскелетни смущения (МСС), например са изморителни или болезнени работни пози и повтарящи се движения на дланта или ръката, се посочват много често от всички сектори на икономическа дейност.

Психосоциалните рискове се възприемат като по-голямо предизвикателство в сравнение с другите рискове на работното място. Почти едно от всеки пет предприятия, които отчитат, че им се налага да работят с трудни клиенти или в кратки срокове, посочват също така, че имат недостиг на информация или подходящи инструменти за ефективно справяне с риска.

Друга ключова констатация от проучването е свързана с това, че високото равнище на участие на служителите (без значение дали е формално или неформално) е силен показател за добро качество на работа, включително качеството на управление на БЗР като цяло, и по-специално управлението на психосоциалните рискове.

Резултатите от проучването показват, че значителните промени, извършвани в сферата на труда, водят до нарастване на стреса на работното място и нововъзникващи психосоциални рискове. Тези рискове, които са свързани с начина, по който работата се проектира, организира и управлява, както и с икономическия и социалния контекст на труда, водят до повишени нива на стрес и могат да причинят тежко увреждане на психичното и физическото здраве. В този смисъл проучването показва още веднъж актуалността на темата на кампанията на EU-OSHA за 2014-2015 г. „Здравословни работни места – управлявай стреса!“

 

 

 

 

 


Тагове: пози, работа
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg