EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Боксува енергийното обновяване на дома

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Боксува енергийното обновяване на дома

mail12:00 | 18.12.2013прегледи 904 коментарикоментари 0


За последните две години не е била санирана нито една сграда и не е проведен търг за ремонт по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, съобщи регионалният министър Терзиева. През октомври е стартирана обществена поръчка за изпълнение на строително-монтажни работи на първите две сгради. Получени са 15 оферти, които в момента се разглеждат. Догодина ще имаме първите две санирани сгради в изпълнение на проекта, обеща Терзиева.
От ноември е увеличен гратисният период при предоставяне на кредити от „Фонда за жилищно обновяване“ от 6 месеца на една година. През този период не се дължи лихва и главница по кредите. През 2014 година ще бъдат стартирани тръжните процедури за избор на проектанти и строители за обновяване на близо 180 сгради. Двете процедури ще бъдат с по 7 обособени позиции формирани на регионален принцип – съответно за шестте района за планирани и за град София. С избраните изпълнители ще бъдат сключени рамкови споразумения и когато има готови за финансиране сгради ще пристъпим веднага към възлагане на проектиране, а в последствие и на ремонтните работи. По този начин ще се съкратят сроковете в сравнение с опцията да се провеждат множество отделни процедури.
В рамките на шестте месеца от юни до декември по трите програми за териториално сътрудничество, за които министерството е управляващ орган са разплатени близо 8,5 млн. евро, отчете министърът. Тя отбеляза, че за сравнение за цялата 2012 година са разплатени около 10 млн. евро. Размерът на загубените средства по трите програми за 2011 и 2012 г. в следствие прилагане на правилото n+3 е около 5,5 млн. евро. Тази година няма да загубим европейски средства, категорична бе Терзиева.
В края на месец октомври ЕК уведоми България за окончателното си становище относно географския обхват на бъдещите програми по инструмента за предприсъединителна помощ. Следващият програмен период страната ни ще продължи да управлява три отделни двустранни програми по външните граници на ЕС – с Турция, Македония и Сърбия.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg