EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бокова трета за ООН + малък шанс?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бокова трета за ООН + малък шанс?

mail06:05 | 23.07.2016прегледи 4533 коментарикоментари 0


Португалецът Антониу Гутериш е начело на кандидатите за нов генерален секретар на ООН след първото тайно гласуване в Съвета за сигурност, съобщиха дипломати, цитирани от Франс прес. Португалският експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците изпреварва с малко бившия словенски президент Данило Тюрк. За поста се борят 12 претенденти.

Българският кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова е заела трето място в предварителното гласуване, проведено в Съвета за сигурност на международната организация, предава Voice of America.
До този момент представител на Източна Европа не е заемал поста. Регионът излъчи 11 кандидати, които получиха различни оценки при гласуването. Данило Турк от Словения зае второ място при първия етап на гласуването, а кандидатите на Македония и Сърбия също се наредиха в предните позиции в списъка. На дъното останаха претендентите на Черна гора, Молдова и Хърватия.
Повече от 50 държави в ООН оказват натиск тази година за генерален секретар на ООН да бъде избрана жена. Освен България, кандидати от нежния пол имат Коста Рика, Аржентина и Нова Зеландия.

Ето коментар на бивш посланик - Илиян Василев, днес анализатор във Фейсбук: "Както прогнозирахме и предупреждавахме - четири страни - Великобритания, САЩ, Украйна и Япония не окуражават Бокова да продължи. Две от страните са членки на Съвета за сигурност. На практика това означава, че няма смисъл да продължи.
Тези оценки "не окуражава" означава, че вероятността от вето е много висока, поне толкова висока, че продължаването на участието рискува България чрез кандидатурата си може да бъде ветоирана от ключови страни. Правителството е длъжно да осмисли резултатите и вземе мерки."


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg