EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бойко Ноев: Меркел прави сериозна грешка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бойко Ноев: Меркел прави сериозна грешка

mail12:06 | 03.09.2015прегледи 1620 коментарикоментари 0


Бойко Ноев, бивш министър на отбраната, в интервю за предаването „Тази сутрин“ на БТВ прогнозира засилване на противоречията в ЕС заради мигрантската криза.
„Аз съм съгласен с тези, които казват, че това не е бежански проблем повече, това е своеобразен геополитически проблем. Това е едно преселение на големи групи хора, което създава неочаквани големи проблеми за Европа. То ще засили противоречията в ЕС, ние това ще го видим съвсем скоро, тъй като при никакво положение част от европейските страни няма да приемат позицията на Германия.”, коментира Ноев. – „ Аз смятам, че канцлерът Меркел допусна сериозна грешка, обявявайки че Германия е готова да приеме едва ли не всички, които желаят да отидат там. Това създава проблеми не само за германското общество, но това е, дето се вика, техен проблем. Това създава проблем на обществата по пътя на мигрантите. Защото виждате какво става в Сърбия, в Унгария, а вероятно може да се случи и в България.
Водещ: Маршрутите се променят непрекъснато.
Бойко Ноев: Маршрутите се променят.
Водещ: Добре, защо мама Меркел, както вече доста често я наричат, е толкова благосклонна към тях. Чуха се позиции за това, че Италия също смекчава тона си към мигрантите. Да не би пък да има Европа някаква полза от това?
Бойко Ноев: Трудно ми е да кажа. Аз не съм привърженик на позицията на вестник „Икономист“ и други, които казват, че мигрантите ще подобрят българския генофонд или ще подобрят, имаше такива изказвания, 2013 г. в България имаше политици, които казваха, че чужденците ще подобрят генофонда на българите. Не съм съгласен и с тези, които смятат, че по този начин ще се реши проблемът с работната сила в Европа. Това е позицията на Великобритания, изразена чрез „Икономист“, и е опасно български политици да похващат тези тези. За България това няма да бъде валидно. Аз продължавам да твърдя, че това е проблем за нашата национална сигурност. И погледнете човека, който държи детето. Вие виждате противоречието, в това, което обсъждаме. От една страна, хуманитарното, от друга страна, този здрав и прав мъж, вместо да хване пушката и да се бори за своята свобода на своята си земя, той е тръгнал към по-добър живот. Аз смятам, че тези хиляди, десетки хиляди млади мъже, здрави мъже трябва да хванат пушките и както нашите предци и както европейските народи в миналото, когато някой е застрашавал техните територии, начин на живот, техните семейства, с пушка в ръка са се били и са загивали. Европа и НАТО трябва да помогнат на тези хора да се върнат и да победят тези нашественици, които им режат главите и изнасилват жените.
Водещ: Каква обаче е бройката на тези хора, които действително бягат от войната? От тези, които просто бягат по икономически причини към…
Бойко Ноев: Във всички случаи здравите и правите мъже, които бягат от своите страни в момента, търсейки по-добър живот на Запад, са повече от онези, които в момента с оръжие в ръка ги гонят от техните села, градове и изнасилват жените им.
Водещ: В подкрепа на вашите думи мога да кажа, че по официална информация на министерството на вътрешните работи на Македония 68 % от преминаващите през Македония бежанци са млади мъже.
Бойко Ноев: Точно така, точно така. Затова отново, ако говорим за морал, а както много често се говори в тази ситуация и се изтъкват морални аргументи, тези хора ние трябва да им помогнем да защитят своята земя, а не да им помагаме и да им търсим начин за устройване в нашите общества.
Водещ: Това, което предлагат западноевропейските страни Дания, Швеция, Германия, това е голям стимул в крайна сметка. Дори стимул такъв, който за половината български граждани може би ако имаха възможност, биха се възползвали от него. Това нещо как може да се преодолее според вас?
Бойко Ноев: Няма да се преодолее. Това, което се говори от комисията за приемане на квоти, вие го казахте, те ще дойдат тука, ние ще кажем, да, приемаме ги, на другия ден те ще заминат обратно и няма кой да ги спре, защото те имат документи за пътуване. Защо в България не се задържа никой? Защото България между другото чинно и много дисциплинирано, може би най-дисциплинираната страна в Европа, която приема бежанците, тя ги описва, тя им сваля отпечатъци на тези, които хване…
Водещ: … и ги регистрира.
Бойко Ноев: И ги регистрира. Но тези хора си заминават.
Водещ: По-умна ли е гръцката политика с това да не прави всичко това толкова чинно?
Бойко Ноев: Според мен тук отиваме към една друга тема, отиваме към геополитическите измерения на това, което се случва, и ролята на Турция, включително. Защото Гърция няма какво да направи. Но проблемът е дали по този начин Турция не си говори по някакъв начин с някои държави в Европа. Защото Турция може да спре този поток, който тече от нейните брегове.
Водещ: Да, но Турция може да реши да пусне и доста по-голям поток, ако там наистина има 2 милиона бежанци, и реши да пусне дори 100 хиляди в България, би станало страшно.
Бойко Ноев: И затова ние трябва да направим всичко възможно да опазим своите граници.
Водещ: Това ние правим ли го обаче, опазваме ли своите граници, опазваме ли границата си по най-добрия начин?
Бойко Ноев: Ами ние с вас във вашето студио на 6 януари си спомням, че дискутирахме темата за армията, когато президентът и редица други политици бяха категорично против армията по какъвто и да е начин да се включва. Защото това, видите ли , щели да създадат дипломатически проблем.
Водещ: Точно така беше.
Бойко Ноев: В същия момент, когато цяла Европа включва армията си активно, и с бронирани машини. Онзи ден виждаме, какво, залитане в другата крайност: бронирани джипове, хора с калашници на българо-македонската граница. Между другото бутафория, защото калашниците са без патрони.
Водещ: 25 души обаче.
Бойко Ноев: Не, ние в такива бутафории не трябва да играем. Ние трябва да играем сериозно. И когато членове на българското правителство твърдят, че най-големият отбранителен проблем на България и хибридната война. Хибридна, защото тя звучи Лопе де Вега, а не гледат истинските проблеми, това е страшно. Страшно е силна дума, това не е добре. Не хибридната война е проблемът днес в България, а проблемът на опазването на нашия суверенитет и територия. И поради това нашата армия трябва да има други доктрини, тя трябва по друг начин да се предислоцира. Тук се отива в един друг разговор, за което ви трябват и други събеседници.
Водещ: А какво мислите за перспективата за Шенгенското пространство. Дори според властите в Германия въпросът е наистина на дни и на седмици, ако не се постигне ясно консолидирано едно мнение между всички европейски страни за бежанците, те просто да се върнат.
Бойко Ноев: Да. Европейските политици казват: Да, Шенген в момента е лошо, защото той влошава проблемите с емиграцията, а България единствена казва ние искаме в Шенген. Ами това вече…
Водещ: Парадоксално, да.
Бойко Ноев: Ами някои български политици, които продължават да издигат този вече остарял тезис, според мен олекват и трябва да се промени тази българска позиция. Не на Шенген, с една дума.
Водещ: Не на Шенген, казват вече съвсем открито и Виктор Орбан в Румъния, който ако мога да цитирам негово изказване, който казва, че Европа като култура, като християнска територия е заплашена. Буквално го казва. Струва ми се, че единствен от европейските политици поставя на такова ниво проблема. На етническата карта реално. Това, което обаче преди малко, защото включихме главния комисар на МВР, главен комисар Георги Костов каза, че от началото на годината 16 хиляди са задържани нелегални, 125 се оказаха тези без документи само от снощната акция. Което означава, че около нас щъкат, хайде да не кажем хиляди, но сигурно стотици нелегално пребиваващи.
Бойко Ноев: 16 хиляди. От тях една трета са на българо-турската граница, една трета са в България и една трета са на българо-сръбската граница. Това са хванатите. По някои оценки през България преминават около 50 хиляди души. Защото Унгария казват, че при тях пристигат 150 хиляди грубо, стотина хиляди преминават през /…/, и останалите 50 вероятно минават през България. И българските органи за сигурност им е много трудно. И тук е въпросът какво прави правителството, за да подсили капацитета на компетентните органи да се справят с този проблем. Армията е едно…
Водещ: А между другото то може да им е много трудно, но справят ли се? И могат ли, имат ли капацитет да се справят?
Бойко Ноев: Ами вижте, те се справят донякъде, но когато проблемът надхвърля твоите възможности, бежанският натиск, това го говорим от една година. Сметнете хората, които са в Турция, сметнете по 1000 евро в джоба на тия хора, една трета от тях да имат по 1000 евро, това са около 500 милиона евро натиск върху българската и сръбската, македонската граница. Срещу това ние изправяме хора, през 50 метра, командировани, оставили своите семейства, затрити по границата, които се отопляват с огньове.

 

 


Тагове: Ноев, Меркел, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157