EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бойко Борисов в Хърватия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бойко Борисов в Хърватия

mail09:50 | 27.04.2011прегледи 1325 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов пристига днес на двудневно официално посещение в Хърватия. След церемонията по официалното посрещане и разговорите на "четири очи" между двамата премиери Бойко Борисов и госпожа Ядранка Косор ще има пленарно заседание на двете делегации. В българската делегация, освен премиера, са включени външният министър Николай Младенов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на културата Вежди Рашидов, както и заместник-министри от МВнР и МИЕТ и началникът на кабинета на министър-председателя. В присъствието на двамата премиери днес ще бъде подписана Програма за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на България и на Хърватия за 2011, 2012 и 2013 г. Пресконференцията на Бойко Борисов и Ядранка Косор ще бъде последвана от среща на министър-председателя на България с президента на Хърватия Иво Йосипович и с председателя на парламента Лука Бебич. Джуро Попияч, министър на икономиката, труда и предприемачеството на Хърватия, и Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма на България, ще открият в Загреб българско-хърватски бизнес форум. Едновременно с бизнес форума ще се проведе и сесия на българско-хърватската смесена комисия по туризъм. На втория ден от визитата си в Хърватия българската делегация заминава за град Задар, където премиерът Бойко Борисов ще се срещне с кмета Звонимир Вранчич и с областния управител Стипе Зрилич. През последните години двустранните отношения между България и Хърватия се характеризират с активен политически диалог на високо равнище, посочват от правителствената информационна служба. Общите ценности и цели във външната политика по глобални и регионални въпроси са предпоставка за динамично сътрудничество чрез съвместни действия в полза на стабилността и сигурността на региона. Между двете страни няма открити или спорни въпроси от политически, икономически, финансов или друг характер. Липсата на каквито и да е нерешени въпроси е основа за задълбочаване на отношенията на всички нива, пише в съобщението. България бе сред първите държави, признали независимостта на Хърватия на 15 януари 1992 г. Дипломатически отношения на равнище посолства са установени на 13 август 1992 г. От 28 октомври 2007 г. извънреден и пълномощен посланик на България в Загреб е Иван Сираков, а от 21 януари 2009 г. извънреден и пълномощен посланик на Хърватия в София е г-жа Даниела Баришич.
Осъществените през последната година контакти между България и Хърватия на високо държавно равнище изиграха важна роля за запазване на интензивността на българско-хърватския политически диалог и допринесоха за по-нататъшното утвърждаване на практическата насоченост и на конкретността в обмена на мнения между ръководителите на двете държави, както по въпроси на двустранните отношения, на европейската и евроатлантическата интеграция, така и по най-актуалните проблеми в региона на Югоизточна Европа. Има широко съвпадение в подходите и позициите на двете държави по основните проблеми на международните отношения и на обстановката в Югоизточна Европа, основаващо се на общата им европейска ориентация и общата им заинтересованост за укрепване на сигурността в региона. На всички равнища България изразява подкрепата си за европейската интеграция на Хърватия.
На 14 април 2010 г. на официално посещение в България беше хърватският премиер Ядранка Косор. По време на визитата бе подписан Меморандум за разбирателство между Българската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите и Агенцията за насърчаване на търговията и инвестициите на Хърватия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg