EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Богатите укрили $21 трлн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богатите укрили $21 трлн.

mail12:45 | 24.07.2012прегледи 570 коментарикоментари 0


Супер богаташите по света са укрили най-малко 21 трилиона долара в офшорни сметки, за да не плащат данъци, сочи проучване на организацията Мрежа за данъчна справедливост, цитирано от ДПА.
"Неравенството е много по-голямо, отколкото си мислим", заключват авторите на доклад, съставен под ръководството на Джеймс Хенри, бивш главен икономист на международната консултантска компания Маккинзи (McKinsey). Укритите средства са минимум 21 трилиона долара и може би достигат 32 трилиона долара.
Глобално офшорните сметки водят до загуба на данъчни приходи, достигаща до 280 милиарда долара годишно. Това е "огромна черна дупка в световната икономика", посочва Хенри. "Загубата на данъчни приходи според нашите оценки, е огромна. Тя е достатъчно голяма, за да предизвика значителна разлика във финансовото положение на много страни по света", допълва експертът.
Оценката се определя като консервативна, тъй като в нея не са включени недвижими имоти, яхти и други активи на супер богаташите.
За изготвяне на доклада Хенри използва данни на Световната банка (СБ), Международният валутен фонд (МВФ), Банката за международни плащания (Bank for International Settlements), на централните банки и финансовите министерства на отделни страни, отбелязва БТА. Огромната сума е разпределена сред по-малко от 10 милиона души, посочва докладът, а "под 100 000 души в света притежават 9,8 трилиона долара в офшорни сметки".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161