EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Богатата реколта сваля цената на хляба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богатата реколта сваля цената на хляба

mail10:20 | 18.02.2010прегледи 1062 коментарикоментари 0


Цената на заводския хляб ще пада, но качеството му ще продължава да се влошава. Това прогнозира шефът на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев, цитиран от в. Позвънете. По думите му, килограм заводски хляб реално би трябвало да струва колкото литър бензин. Монополът на големите играчи на пазара, обаче, изкуствено занижавал цената за сметка на качеството. „Хранителните вериги допълнително оказват натиск върху производителите и дистрибуторите и принуждават да се правят допълнителни отстъпки. Затова по някои рафтове има цени от по 25 стотинки за хляб. Всичко това убива дребните и средните в бранша”, коментира Бонев. По-ниската цена на заводския хляб ще се определи и от тазгодишната реколта. Очаква се тя да е много добра. Колкото обаче е по-голямо добитото количество зърно, толкова по-лошо е качеството. 90% от пшеницата отива за фураж, но впоследствие тя пак се влагала в заводския хляб.
В момента във Варна има около 100-тина хлебопроизводители. Половината от тях работят на черно, съобщи още Бонев. Те не плащат данъци и осигуровки на работниците си. „Миналата година в сивия сектор работеха около 30 %. Сега се увеличиха, заради вдигането на нивата на осигурителния праг за нашия бранш”, посочи Бонев. Според него, ако ДДС върху хляба не се диференцира и остане 20 %, работещите на черно ще продължат да се множат. При сладкарите положението било още по-трагично. „Има толкова незнайни, които бъркат сладки в мазетата си, но въпреки това присъстват на пазара”, коментира още Бонев.
Варна обаче изпреварва другите градове по потребление на качествен хляб. „Хората в морската столица постепенно придобиват култура на хранене. Ако в национален мащаб само 10 % от хората купуват незаводски хляб, то във Варна са 30 %”, обясни Бонев. Цената на качественият хляб може да стигне и до 10 лв. за килограм, в зависимост от съставките и качеството на продуктите. Най-ниската цена за такова изделие сега е около 2 лв. за килограм. Очаква се да поскъпне с около 10-15% и да достигне 2,50 - 3 лв. за килограм. Това е цена, която потребителите на качествен хляб могат да понесат, смята Бонев.
Членовете на Регионалния съюз на хлебопроизводителите, подписаха декларация, че стоките които произвеждат и продават не съдържат генномодифицирани организми (ГМО). Съюзът настоява да се въведе и по-строг и ефективен контрол за съдържанието на внасяните суровини, както и да се спазват правилата за етикетиране на продуктите за съдържание на ГМО.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg