EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ:Няма банка на пазара с неясна собственост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ:Няма банка на пазара с неясна собственост

mail14:00 | 19.05.2010прегледи 2127 коментарикоментари 0


Категорично заявяваме, че няма нито една банка, оперираща на българския пазар, чиито собственици да не са ясни, се посочва в изявление на БНБ.
Съобщението на БНБ е по повод на изявление пред БНТ на посланика на САЩ Джеймс Уорлик. От банката определят изявлението като "странно и изразяващо съмнение в прозрачността на капиталите на банка, оперираща на българския пазар, като по този начин пряко накърнява безупречната репутация на БНБ като надзорен орган и доверието в българския банков сектор като цяло".
Напомняме, че значителните акционери на всяка банка се оповестяват от БНБ на всеки три месеца, а в конкретния случай става дума и за публично дружество, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, допълват от БНБ.
БНБ стриктно следи състоянието на собствеността в банковата система и пряко носи отговорност за действията и за публикациите си, заявяват от банката и допълват, че очакват същото зряло и отговорно поведение и от всеки високопоставен публичен фактор. За информация на посланик Уорлик, БНБ има споразумение със Службата за валутен контрол /Office of the Comptroller of the currency/ на САЩ от 2001 г., откъдето той би могъл да получи отговор на всички въпроси в тази посока, при спазване на изискванията за конфиденциалност, посочват от БНБ.
"БНБ отново призовава към отговорно публично говорене, особено в условията на продължаваща световна икономическа криза. Обратното би могло да предизвика непредвидими последици за икономиката на страната ни", се казва в съобщението.
По повод на широко коментираната тема за финансите на държавните фирми и обслужващите ги банки БНБ се въздържаше от коментар до този момент, тъй като това е изцяло в правата и отговорностите на техните фирмени ръководства, се отбелязва в изявлението на банката. Съответно техните собственици в лицето на отделните министерства следва да са разписали ясни и прозрачни правила за избор на обслужващи банки, допълват от БНБ.
БНБ обаче винаги е реагирала и ще реагира при всеки случай, в който представителна политическа или публична фигура поставя под съмнение добрата репутация и прозрачността на капиталите на българската банкова система, заявяват от банката.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg