EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

БНБ:Атакуват още банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ:Атакуват още банки

mail12:01 | 27.06.2014прегледи 2857 коментарикоментари 0


Българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно, се казва в изявление на управителя на БНБ, публикавана на сайта на банката. Ето подробности от изявлението:
„Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.
Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.
Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.
Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.”

От вчера ДАНС разследва умишлена атака срещу големи български банки. От два дни се разпространяват имейли, в които се твърди, че и други, освен КТБ български банки са в лошо състояние и се съветват вложителите да си теглят парите от там. СМС и имейли са били пратени до журналисти и други лидери на мнения. Според източници от БНБ имейлите са разпратени от известен бизнесмен, съобщава в. 24 часа.

От вчера тече разследване за опит за дестабилизация на две банки. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи каза Цветлин Йовчев. "Изпращани са смс-и до крупните вложители с предупреждение да си изтеглят парите, за да не пострадат", обясни той.
По думите му това е изключително тежко престъпление и авторите му ще понесат тежка наказателна отговорност. В отговор на репортерски въпрос той заяви, че имена на този етап не може да назове, води се разследване, но потвърди, че от вчера тече атака към вложители на банки по интернет и чрез мобилни телефони с призиви да изтеглят вложенията си от банките си, но не назова кои.
Държавата разполага с ресурси и инструменти, за да реагира на всяка една такава злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност в тази посока, че ще проведем разследванията докрай и тези, които се занимават с такава дейност ще си получат заслуженото, увери Цветлин Йовчев.
Всички трябва да са изключително внимателно в говоренето си, защото това е една система, с която не бива да се играе, каза Йовчев и уведоми, че е водил разговори и с главния прокурор Сотир Цацаров, относно това, че ще се предприемат изключително решително действия срещу тези, които се опитват да клатят банковата система.
Не стана ясно кога да се очакват резултатите от разследването, тъй като това, обясни Йовчев, зависело от това колко бързо ще бъде проведено разследването. Въпреки това министърът на вътрешните работи изрази убеденост, че резултати ще има.

 


Тагове: БНБ, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4267