EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ с нова наредба за възнаграждения в банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ с нова наредба за възнаграждения в банките

mail09:40 | 22.12.2010прегледи 1811 коментарикоментари 0


БНБ е приела Наредба 4 за изискванията към възнагражденията в банките и свързани с нея изменения в Наредба 8 за капиталовата адекватност на кредитните институции, съобщиха от Централната банка.
С новата Наредба 4 се въвежда изискване за прилагане на политики за възнагражденията за категориите персонал, чиято дейност оказва съществено въздействие върху рисковия профил на банките. Тези политики следва да обхващат всички аспекти на възнагражденията и да отговарят на определените в наредбата принципи и изисквания, като ще се акцентира върху изплащането и формирането на променливия компонент на общото възнаграждение, посочват от БНБ.
Променливите възнаграждения ще се определят и изплащат въз основа на критерии за оценка на резултатите от дейността на банката, структурното звено и на съответния служител. Банките трябва да имат адекватен механизъм за формиране и разпределение на променливите възнаграждения, който да включва оценка, базирана на дългосрочните резултати и отчитане на основните рискове, свързани с дейността, предвижда новата наредба.
Въвежда се разпоредба за разсрочване на поне 40 процента от променливото възнаграждение за период от най-малко 3 години. Поне 50 процента от възнагражденията пък ще се изисква да бъдат изплащани под формата на акции и други капиталови инструменти на банката, които адекватно отразяват нейното състояние.
Новата Наредба 4 е част от общата рамка за управление на рисковете в отделните банки и насърчава въздържане от прекомерно поемане на такива рискове.
Измененията в Наредба 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции се отнасят основно до изискванията за оповестяване на политиките и практиките за възнагражденията в банките, уточняват от БНБ. Новата Наредба 4 и измененията в Наредба 8 влизат в сила от 1 януари 2011 г. като действието на преходните долни граници при определянето на капиталовите изисквания за банки, използващи вътрешно-рейтингов подход за кредитен риск или усъвършенстван подход за измерване на операционен риск, ще бъде до края на 2011 г.
С тези промени в българската банкова нормативна уредба се въвеждат новите европейски разпоредби, свързани с принципите и изискванията към политиките за възнагражденията в банките, заявяват от БНБ.
Управителният съвет на Българската народна банка е приел промени в Наредба 16 на БНБ за лицензиране на платежните институции и операторите на платежни системи, съобщиха от Централната банка.Измененията в Наредба 16 на БНБ имат за цел да допълнят и детайлизират набора от документи, с които се предоставя информация за професионалния опит, квалификацията и добрата репутация на лицата, притежаващи дялово участие в дружествата, които желаят да извършват дейност като платежна институция, уточняват от БНБ.Промяната е в съответствие с изискванията на Закона за платежните услуги и платежните системи. Промяната предвижда лицата, които пряко или косвено притежават квалифицирано дялово участие в капитала на дружествата - заявители за получаване на лиценз за платежна институция, да са доказали своята надеждност, предполагаща стабилно и разумно управление на ръководените от тях компании.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg