EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БНБ с нов закон за ипотечни кредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ с нов закон за ипотечни кредити

mail06:10 | 26.02.2015прегледи 1691 коментарикоментари 0


Обезпечението по ипотечните кредити ще се свие до размера на ипотекирания имот, без допълнителни задължения за клиент в неплатежоспособност. Това предвижда законопроектът за ипотечния кредит, който БНБ подготвя.
Асоциацията на кредитните консултанти прогнозира и поевтиняване на ипотечните кредити с процент - процент и половина до края на годината.
Законопроектът се подготвя в отговор на изискванията на европейска директива, чиято цел е да постигне по-голяма защита за ползвателите на банкови услуги. Така, ако се окаже, че не сте в състояние да изплащате своята ипотека, банката ще трябва да се задоволи само със стойността на ипотекирания имот, без да посяга към останалото ви имущество. При какви условия обаче, разяснява Тихомир Тошев от асоциацията на кредитните консултанти:
В момента повечето оферти са за финансиране до 50 процента, т.е. да имате поне половината от стойността на имота, който закупувате. Ако в бъдеще има някакъв проблем, вие ще отговаряте само до продажбата на имота и цената, която бъде реализирана.
За да бъдат защитени потребителите, тяхната асоциация настоява за въвеждането на финансов омбудсман и още:
Простичко казано, ако банката каже: „Вие ми дължите сто лева“, тя предоставя една разпечатка от компютъра и съдът изважда изпълнителен лист веднага. Дали тази сума е била такава, дали не е била такава, дали е вярно това, което го пише в компютъра, това после се установява с дело, ако искате съдете ги, казва Васил Кендов от Асоциацията на потребителите на банкови услуги.
Експерти прогнозират и поевтиняване на ипотечните кредити до края на годината:
Виждаме, че тенденцията от последните четири години е те да вървят надолу и още в края на тази година аз очаквам, че и тук ще имаме лихви, които ще се движат в рамките между 5 - 6,5 процента.

Автор: БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg