EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БНБ определи 95 млн.лв. вноска за ФПБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ определи 95 млн.лв. вноска за ФПБ

mail13:45 | 01.04.2016прегледи 1281 коментарикоментари 0


Управителният съвет на БНБ определи общата сума на вноската на банковата система към Фонда за преструктуриране на банки за 2016 г. в размер на 95 687 327 лв. Решението е прието на основание чл. 139, ал. 1 от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници.

Фондът за преструктуриране на банки бе одобрен от парламента миналата година с приемането на законопроект за промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Той се управлява от Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Промените в закона въвеждат изисквания към банките и инвестиционните посредници за изготвяне и актуализиране на планове за възстановяване, съдържащи мерки и процедури за предприемане на ранни действия в случай на влошаване на финансовото им положение, както и да изготвят планове за преструктуриране, които биха свели до минимум загубите за данъкоплатците в случай на финансова нестабилност.

Въвеждат се и два допълнителни инструмента за преструктуриране - инструмент за държавна капиталова подкрепа и инструмент за временна държавна собственост.

Това са държавни инструменти за финансова стабилизация. Компетентен орган за вземане на решение за прилагане на тези инструменти ще е Министерският съвет по предложение на министъра на финансите.

Законът определя БНБ за орган по преструктурирането на банките. Централната банка ще осъществява надзори ще решава дали да започне процедура по преструктуриране.

За преструктурирането на инвестиционните посредници ще отговаря КФН. Под надзора на комисията ще попаднат и субекти, които не са кредитни институции и които подлежат на консолидиран надзор от комисията.

До преструктуриране ще се стига, когато има риск от неблагоприятно въздействие върху публичните финанси. Решенията на БНБ и КФН ще бъдат контролирани от министъра на финансите, чието одобрение ще е задължително.


Тагове: БНБ, вноска
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg