EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

БНБ не може да влияя на таксите на АТМ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ не може да влияя на таксите на АТМ

mail16:10 | 09.09.2020прегледи 590 коментарикоментари 1


Във връзка с предложение на Върховната административна прокуратура до министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, възможно извършване на организационни действия, вкл. и издаване на подзаконови нормативни актове или тяхното изменение, свързани с нормативната уредба за обменния курс при банкоматите и всички други въпроси от подобен характер, бихме искали да заявим следното:

Услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Независимо от това, в тези случаи на клиента следва да се предоставя предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията. Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи.

През 2019 г. от страна на БНБ е извършена проверка, в резултат на която е установено, че изискванията за предварително уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обмяна на валута, включително за обменния курс, са изпълнени.

БНБ е подкрепила извършването на законодателни промени, които да позволят въвеждане на ограничения на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута, осъществявана на терминално устройство АТМ, сходни с правния режим при обмяна на валута в наличност, за което е уведомен министърът на финансите.

Бихме искали да подчертаем, че БНБ няма право на законодателна инициатива и няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ.

Изявлението на БНБ бе по повод банкомати по морето, които събират големи такси, когато през тях се теглят пари от валутни сметки. Таксите стигат до 15% от сумата.  Становището на централната банка дойде след сигнал, че при заявка за 800 лева от сметката се удържат над 460 евро. Причината всъщност е ниският обменен курс, с който работят банкоматите. В случая по морето устройствата са на американската компания Euromet, а курсът им бе 1,73 лева за евро при фиксинг от 1,96 лева. Поради това се очаква да се въведе ограничение отклонението да е до 5% от фиксинга на БНБ за съответната валута, коментира 24часа он лайн.

Променете нормативната уредба и сложете таван на таксите за теглене от банкомати. Този призив отправи Върховната административна прокуратура (ВАП) към финансовия министър Кирил Ананиев и управителя на БНБ Димитър Радев. От ВАП припомнят, че според валутния закон в Министерството на финансите се води и поддържа публичен регистър на лицата, извършващи дейност като обменно бюро.

Министърът на финансите издава наредба, с която определя условията и реда за вписване в регистър и изискванията към дейността на обменните бюра. Регламент за банкоматите обаче няма, затова от ВАП предлагат да се създаде.


 
Коментари
 
Иван Иванов - 10-09-2020 г. 11:06:59

ОСТАВЕТЕ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ДА СИ УРЕГУЛИРА ТОЗИ КАЗУС.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg