EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

БНБ: Инфлацията ще се върне в края на 2015 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ: Инфлацията ще се върне в края на 2015 г.

mail10:02 | 13.08.2015прегледи 1297 коментарикоментари 0


Инфлацията ще се върне в края на годината. Влияние за това ще окажат най-вече по-високите международни цени на храните и петрола в евро. Годишната инфлация е отрицателна от средата на 2013 година.

Това е прогнозата на Българска народна банка /БНБ/, публикувана във второто издание на "Икономическия преглед" на банката, съобщи БНР.

Дефлацията ще продължи да се забавя през третото и четвъртото тримесечие и в края на 2015 г. тенденцията ще бъде обърната до поскъпване на потребителските цени.

В анализа се отчита, че през първите три месеца на годината верижният растеж на реалния брутен вътрешен продукт се е ускорил и е 0,9 на сто. Прогнозата е той да се забави през втората половина на годината. Положително влияние върху икономиката има пазарът на труда и преодоляването на част от безработицата. Частичното потребление също се подобрява. Негативен ефект оказва спадът на правителственото потребление, което се дължи на целите на правителството да намали харчовете. Тази тенденция вероятно ще бъде обърната през втората половина на годината, смятат в БНБ.

По отношение на банковата система, от БНБ прогнозират продължаващ спад на лихвите по кредитите и депозитите. Ликвидността на банките се е увеличила през първите пет месеца на годината.
 


Тагове: БНБ, инфлация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg