EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Блокчейн технология: Как работи?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Блокчейн технология: Как работи?

mail15:40 | 18.05.2018прегледи 2369 коментарикоментари 0


zoom_sssБлокчейн технологията е насочена към създаване на споделени и публични записи на цифрови данни. Тя е в основата на биткоин и на другите виртуални валути, но също така е на път да промени и много други сектори - от творческите индустрии до публичните услуги. Депутатите в ЕП искат да има политика, която да подкрепя развитието на технологията.

Голям потенциал

Комисията по промишленост на ЕП одобри на 16 май доклад на Ева Каили (С&Д, Гърция), който призовава за „прогресивна и отворена към иновациите регулация“.

„Блокчейн и технологиите на споделените записи като цяло имат възможност да променят много сектори. Секторът на финансовите услуги е само един от тях. В резолюцията за блокчейн ние изследваме ефекта от премахването на посредничеството и в други сектори като енергетиката, здравеопазването, образованието, творческите индустрии и публичния сектор“, заявява Ева Каили.

Европейският съюз вече полага усилия за развитие на технологията. Комисията стартира през февруари 2018 г. Обсерватория и форум за блокчейн и е инвестирала над 80 млн. евро в свързани проекти. Още 300 млн. евро ще бъдат заделени за блокчейн до 2020 г.

Фокус върху малкия бизнес

„Ние се стремим да направим ЕС лидер в областта на блокчейн“, посочва Ева Каили. „Забелязваме голям предприемачески интерес. Ние като регулатори трябва да се уверим, че тези усилия са подкрепени с нужната институционална и правна яснота. Нашите ръководни принципи за тази резолюция - принципът на иновативност, на неутралност към бизнес модела и към технологията, поставят стартиращия бизнес и малката фирма в центъра на вниманието“.

Друг важен въпрос е отражението на технологията върху хората и защитата на техните лични данни. По думите на Ева Каили с развитието на блокчейн ще се променят и рисковете. „Не е разумно да регламентираме самата технология, а нейните приложения и секторите, които въвеждат технологията в своите бизнес модели. На първо място са защитата на потребителите и на инвеститорите.“


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg