EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Блокада на тютюнопроизводители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Блокада на тютюнопроизводители

mail14:52 | 10.01.2014прегледи 1132 коментарикоментари 0


Тютюнопроизводителите от района на град Гоце Делчев излязоха на масов протест. Те затвориха за два часа международния път за Гърция при село Господинци след 14 часа, съобщи Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни, предаде кореспондентът на БНР в Благоевград.
Хората от с. Господинци дадоха последни два дни ултиматум на фирмите-изкупвачи и упълномощиха Мименов да проведе среща с тях при министъра на земеделието. Такава среща обаче не е проведена, тъй като търговците са поискали още два-три дни отсрочка. Производителите обаче няма да я дадат и за това ще започнат ефективни стачни действия.
В Гоцеделчевско изкупната кампания на тютюна закъсня с няколко месеца. Все още няма ясна причина кое наложи забавянето й. Тютюнопроизводителите търпят загуби, тъй като с всеки изминал ден качеството на суровината се разваля и накрая тя ще бъде изкупена на минимални цени, а това не удовлетворява хората, за които тютюнът е основно препитание.

Сутринта министърът на земеделието и храните Димитър Греков провери хода на изкупната кампания на тютюна в областите Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. В едни села кампанията върви с пълна сила, като дори цените давани за килограм тютюн надхвърлят миналогодишните. В други населени места обаче, фирмите- изкупвачи все още нямат свои пунктове или не предлагат цените, които производителите очакват от тях, заяви министърът.

Междувременно, Единна народна партия съобщи, че внася сигнал до Комисия за защита на конкуренцията за възбуждане на проверка за наличие на картелно споразумение между фирмите изкупвачи на тютюн на територията на България, съобщи офисът на българската евродепутат Мария Капон.

Протестите на тютюнопроизводителите са свързани с търсенето на адекватен отговор. „Всякакви съмнения за картелно споразумение изкупните цени да бъдат ниски, всякакви споразумения за това да бъде оказван натиск върху тютюнопроизводителите със заплаха ще бъде ли изкупен или не, и съответно неспазване на сроковете, които миналата година по това време вече са били спазени, трябва да ни карат да продължаваме да бъдем активни и да търсим адекватните отговори”, заяви по-рано пред Агенция Фокус друг евродепутат - Мария Габриел. 


Тагове: тютюн, протести
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg