EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бл.Изток и Африка - места за възобновяема енергия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бл.Изток и Африка - места за възобновяема енергия

mail14:39 | 16.12.2009прегледи 644 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Очаква се енергийното потребление да нараства умерено с 1,6 % годишно до 2030 г., прогнозира доклад на Deloitte. Основният двигател на тази растяща консумация е демографският ръст в Китай, Индия и други региони.
В развитите икономики растящият жизнен стандарт води до употреба на все повече високотехнологични уреди, консумиращи много електрическа енергия. В същото време смяната в парадигмата на управление, вследствие на климатичните промени, може да доведе до съществени ревизии в модела на нарастващото енергопотребление, особено в развитите страни, твърди Илиян Василев, председател на Deloitte България.
Сигурното обаче е, че през 2010 г. ще има усилена тенденция за промяна в поведенческия модел на населението, насочена към консервация и спестяване на енергия. „Все пак от човека зависи как ще управлява своя въглеродния отпечатък.”, коментираха от Deloitte.
Енергийна ефективност, спрягана често като универсалното решение, ще се превърне от препоръчителна в задължителна. Компаниите и държавите все повече се замислят, че не е перспективно да се разчита на един изчерпаем ресурс. Липсата на достатъчно пазарни механизми и технологии за енергийна ефективност открива перспективи пред форсираното внедряване на нови енергоефективни технологии, разбира се, не и без помощта на държавите. 
Газово-петролните компании, в това число международни (IOCs) и национални (NOCs), ще изпитат определени затруднения през предстоящата година, се прогнозира още в доклада. Очаква се интересът към сливания и придобивания в енергийния сектор да се активизира отново и да възвърне нивата си от преди кризата.
Неизбежен ще бъде и възхода на «интелигентните мрежи», които имат потенциал да осъществят революция в енергийния сектор и да намалят консумацията на енергия до 30 %.
Производството на възобновяема енергия вероятно ще се концентрира в два региона, а именно Близкия изток и Северна Африка. Демографските условия там са подходящи за нов тип лидерство в областта на възобновяемата енергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg