EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Близки до ДПС застрояват крайбрежието на Странджа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Близки до ДПС застрояват крайбрежието на Странджа

mail13:20 | 29.06.2011прегледи 528 коментарикоментари 0


Със свое решение от 22 юни 2011 г. Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е разрешило застрояването на нови 4 декара ливади и пасища край Резово от хора, близки до Йордан Цонев от ДПС, съобщава Коалицията от над 50 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”. Мотивите на МОСВ са, че това няма да доведе до увреждане на видовете и местообитанията, опазвани в защитената зона и че това е допустимо съгласно режима на Природен парк Странджа. В решението обаче няма данни да е оценен сборният ефект от разрешеното до момента застрояване на тревните местообитания по крайбрежието на Странджа, казват от коалицията.
Ето още детайли от възраженията на неправителствената организация:
«Решението на МОСВ не отразява изискванията на Закона за защитените територии, според който в границите на защитените територии се включват гори, земи и водни площи. Но не и имоти с вили за лично ползване, каквито официално са посочени в решението! За да се спази законът, територията, която ще смени предназначението си, трябва да бъде изключена от Природен парк Странджа по предвидения от закона ред.
Решението за застрояване 4-те декара край Резово е само част от политиката на МОСВ да позволява застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа на парче. За периода 2008 – 2010 г. на официалния сайт на МОСВ са качени общо 33 разрешения за застрояване. Именно поради плановете за масирано урбанизиране на крайбрежната част на Природен парк Странджа чрез Общия устройствен план (ОУП) на община Царево, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу правителството на България.
Този ОУП не е действащ, но се използва като мотив да е в сила стария териториално–устройствен план на Царево от 2008 г., който предвижда застрояване, чието въздействие върху видовете и местообитанията от европейската екологична мрежа Натура 2000 въобще не е оценено. Строителството в защитените зони и природните паркове не е забранено. Но то трябва да се извършва съгласно закона. Застрояването следва да се прави след процедура за изключване от природния парк.
От гледна точка изискванията за опазване на Защитена зона Странджа от Натура 2000, която съвпада с природния парк, застрояването може да се разреши само при доказана липса на значително отрицателно въздействие. За да се докаже такава липса на значително въздействие, трябва да се разглежда натрупването на ефекта от всички малки застроявания върху местообитанията.
Значителната част от Природен парк Странджа е горски масив. Именно поради тази причина местообитанията по крайбрежието са изключително ценни за птиците, преминаващи по маршрута „Виа Понтика”, както и за други видове.
Опазването на крайбрежието от по-нататъшно застрояване е в полза на екологичния и селски туризъм, който е основен поминък в района.  Коалицията „За да остане природа в България” ще обжалва решението на МОСВ и настоява за прекратяване на практиката за застрояване на Странджа парче и за спазване на закона. Заради опитите за практическо закриване на Природен парк Странджа Народното събрание прие специални промени в закона през 2008 г., които да го предотвратят.», завършва съобщението.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164